2019.05.10

PKO Bank Polski podwójnym laureatem FinTech & InsurTech Awards

Kapituła konkursu FinTech & InsurTech Awards uhonorowała PKO Bank Polski za wdrożenie kolejnych innowacyjnych rozwiązań. W kategorii StartUp Award, bank wspólnie ze startupem Tu Prawnik został nagrodzony za jedno z cyfrowych narzędzi usług dodatkowych dostępnych z poziomu serwisu iPKO dla klientów MŚP – e-Prawnik. A w kategorii FinTech Award, wspólnie ze startupem Quantum CX – za technologię umożliwiającą rozpoznawanie emocji w formie uśmiechu.

- PKO Bank Polski jest liderem technologicznym polskiego sektora bankowego. Wykorzystuje, wykraczający poza obszar finansów, potencjał technologiczny. Dzięki temu rozwija ofertę dostarczając klientom produkty i usługi adresujące ich oczekiwania - mówi Adam Marciniak, wiceprezes Zarządu PKO Banku Polskiego.

Na wdrażanie innowacyjnych rozwiązań w banku duży wpływ ma współpraca ze środowiskiem startupów. W ramach programu „Let’s Fintech with PKO Bank Polski!” bank poszukuje i rozwija perspektywiczne rozwiązania. Posiada pełną infrastrukturę umożliwiającą ich wdrażanie – program akceleracji, doświadczonych ekspertów, środowisko testowe oraz fundusz Venture Capital.

W tym roku klienci segmentu MŚP PKO Banku Polskiego otrzymali dostęp do kolejnej usługi w kanałach zdalnych – e-Prawnika. Pomaga ona w szybkim i kompleksowym rozwiązywaniu problemów prawnych, wpisując się w projekt digitalizacji oferty banku. Narzędzie zostało opracowane przez firmę Tu Prawnik.

- Usługa umożliwia korzystanie z fachowej pomocy ekspertów z różnych dziedzin prawa, zasięganie porad i konsultacje prawne online lub telefoniczne. Z PKO Bankiem Polskim stale rozwijamy technologię i wspólnie docieramy do setek tysięcy osób licząc, że w przyszłości uda nam się zrewolucjonizować rynek usług prawnych w Polsce – mówi Sławomir Siezieniewski, CEO Tu Prawnik.

Quantum CX to startup, który pod skrzydłami banku rozwija autorską technologię do rozpoznawania i analizy ludzkich emocji, ułatwiającą podnoszenie jakości obsługi i satysfakcji klientów. Rozwiązanie testowane jest w wybranych oddziałach banku.

- Za pomocą sztucznej inteligencji analizujemy obraz – sensor wykrywa uśmiechy, które później promujemy. PKO Bank Polski jest naszym partnerem i ambasadorem. Jako pierwszy w Polsce, wdrożył nasze rozwiązanie – mówi Bartosz Rychlicki, CEO Quantum CX.

Konkurs FinTech & InsurTech Awards ma na celu popularyzację technologicznych rozwiązań, które wpływają na innowacyjność branży finansowej oraz ubezpieczeniowej.

PKO Bank Polski jest niekwestionowanym liderem polskiego sektora bankowego. Na koniec 2018 r. jego skonsolidowany zysk netto wyniósł 3,74 mld zł a wartość aktywów sięgnęła ponad 324 mld zł. Bank jest podstawowym dostawcą usług finansowych dla wszystkich segmentów klientów, osiągając najwyższe udziały w rynku oszczędności (18,4 proc.), kredytów (17,6 proc.), w rynku leasingowym (11,2 proc.) oraz w rynku funduszy inwestycyjnych osób fizycznych (22,2 proc.). Posiadając ponad 8,9 mln kart płatniczych, bank jest największym wydawcą kart debetowych i kredytowych w Polsce. Dzięki rozwojowi narzędzi cyfrowych, w tym aplikacji IKO, która na koniec 2018 r. miała 3,12 mln aktywnych aplikacji, PKO Bank Polski stał się najbardziej mobilnym bankiem w Polsce. Silną pozycję Banku wzmacniają spółki Grupy Kapitałowej. Dom Maklerski PKO Banku Polskiego jest liderem pod względem liczby i wartości transakcji IPO i SPO na rynku kapitałowym. Efektywna realizacja strategii wzrostowej sprawiła, że PKO Bank Polski na koniec 2018 roku był najcenniejszą spółką notowaną na GPW w Warszawie.