2018.11.27

PKO Bank Polski wyróżniony Orłem Innowacji 2018

W IV edycji konkursu Orzeł Innowacji PKO Bank Polski zdobył wyróżnienie za platformę blockchain w kategorii innowacje operacyjne. Kapituła doceniła pierwsze w polskiej bankowości, pełne wdrożenie rozwiązania opartego o technologię blockchain. To największe zastosowanie tego typu narzędzi w całym europejskim sektorze bankowym.

PKO Bank Polski z sukcesem realizuje strategię ukierunkowaną na cyfryzację, a wdrożenie rozwiązania opartego o blockchain umacnia jego pozycję technologicznego lidera w polskiej bankowości. Od lat Bank angażuje się w perspektywiczne projekty. W ramach programu „Let’s Fintech with PKO Bank Polski!” wspiera rozwój innowacji z obszaru usług finansowych, oferując m.in. środowisko testowe, zaplecze merytoryczne doświadczonych ekspertów a nawet finansowe funduszu Venture Capital.

- Blockchain to stosunkowo młoda technologia, dla której na całym świecie nieustannie znajdowane są kolejne zastosowania. PKO Bank Polski z sukcesem ją udomowił poprzez wdrożenie platformy do weryfikacji dokumentów. We wrześniu br. ponad 5 mln klientów otrzymało elektroniczną korespondencję z nowymi regulaminami produktowymi przy wykorzystaniu potencjału tej technologii. Wdrożenie Trudatum pokazuje, że nie tylko jesteśmy otwarci na innowacje ale też skutecznie wspieramy ich rozwój w ramach autorskiego programu akceleracji „Let’s Fintech with PKO Bank Polski!” – mówi Grzegorz Pawlicki, dyrektor Biura Innowacji w PKO Banku Polskim.

PKO Bank Polski jest zaangażowany w projekt Chmury Krajowej. Spółka o tej nazwie będzie świadczyć kompleksowe usługi przechowywania i przetwarzania danych w modelu subskrypcyjnym. Bank, zainicjował również współpracę największych polskich banków, zakończoną utworzeniem Polskiego Standardu Płatności, operatora systemu BLIK. Jest liderem wspierania rozwoju e-państwa, umożliwiając klientom bezpieczny i prosty dostęp do usług administracji publicznej poprzez bankowość elektroniczną.

Celem konkursu Orzeł Innowacji jest wybór firm wprowadzających innowacje, zarówno w zakresie produktowym, jak i organizacyjnym, wdrażając np. usprawnienia technologiczne, czy też nowe modele biznesowe. Inicjatorem konkurs jest „Rzeczpospolita”, a partnerem merytorycznym – KPMG.

PKO Bank Polski jest niekwestionowanym liderem polskiego sektora bankowego. Po trzech kwartałach 2018 r. jego skonsolidowany zysk netto wyniósł 2,73 mld zł a wartość aktywów sięgnęła ponad 306 mld zł. Bank jest podstawowym dostawcą usług finansowych dla wszystkich segmentów klientów, osiągając najwyższe udziały w rynku depozytów (17,9 proc.), kredytów (17,7 proc.), w rynku leasingowym (12,0 proc.) oraz w rynku funduszy inwestycyjnych niededykowanych (17,2 proc.). Posiadając ponad 8,7 mln kart płatniczych, bank jest największym wydawcą kart debetowych i kredytowych w Polsce z udziałem w rynku na poziomie ponad 21 proc. Dzięki rozwojowi narzędzi cyfrowych, w tym aplikacji IKO, która na koniec III kw. 2018 r. miała 2,88 mln aktywnych aplikacji, PKO Bank Polski stał się najbardziej mobilnym bankiem w Polsce. Silną pozycję Banku wzmacniają spółki Grupy Kapitałowej. Dom Maklerski PKO Banku Polskiego jest liderem pod względem liczby i wartości transakcji IPO i SPO na rynku kapitałowym. Efektywna realizacja strategii wzrostowej sprawiła, że PKO Bank Polski na koniec 2017 roku był najcenniejszą spółką notowaną na GPW w Warszawie.