2019.01.23

PKO Bank Polski wykorzystuje sztuczną inteligencję w rekrutacji

• Każdy zainteresowany pracą w największym polskim banku, na stronie kariery może porozmawiać z Emplobotem – inteligentnym chatbotem rekrutacyjnym.
  • Emplobot pozwoli na profilowanie kandydatów i dopasowanie do nich najciekawszych ofert pracy.
  • Chatbot wspierający procesy rekrutacji to efekt współpracy banku z firmą Emplocity uznaną za jeden z najbardziej innowacyjnych polskich startupów.

PKO Bank Polski we współpracy ze startupem Emplocity uruchomił narzędzie wykorzystujące sztuczną inteligencję w procesie rekrutacji. Kandydaci, którzy skorzystają z możliwości przeprowadzenia rozmowy z chatbotem, zostaną sprofilowani i, zgodnie z preferencjami, dopasowani do rekrutacji prowadzonych przez bank. Wdrożenie rozwiązania jest kolejnym krokiem w procesie transformacji cyfrowej PKO Banku Polskiego.

-  Jako organizacja otwarta na innowacje, dbamy o wdrażanie nowoczesnych rozwiązań we wszystkich aspektach naszej działalności, w tym rekrutacji nowych pracowników. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom kandydatów, proponujemy dialog w nowoczesnej i atrakcyjnej formie. Chatbot wdrożony wspólnie z Emplocity przeprowadzi wstępną rozmowę i dokona automatycznej selekcji aplikacji. Usługa dostępna jest dla każdego kandydata 24 godziny na dobę przez siedem dni w tygodniu – mówi Joanna Czarnecka, dyrektor Pionu Zarządzania Personelem.

Rozwiązanie dostarczone przez Emplocity powstało z myślą o organizacjach prowadzących równolegle dużą liczbę rozproszonych procesów rekrutacyjnych. Emplobot jest gotowy do prowadzenia wielu rozmów z kandydatami bez względu na miejsce, dzień tygodnia czy porę dnia.

Podczas rozmowy z kandydatem, bot zapyta o jego doświadczenie zawodowe, umiejętności, dyspozycyjność i oczekiwania finansowe, a następnie na tej podstawie stworzy jego profil. Mając komplet informacji przygotowanych przez system, rekruter szybko może podjąć decyzję i zaprosić kandydata na spotkanie. Dzięki temu, całościowy proces rekrutacji ulegnie skróceniu i uproszczeniu.

- Nasze rozwiązanie pozwala oszczędzić czas poświęcany na weryfikację kandydatów oraz poprawić Candidate Experience. Stworzone przez nas algorytmy dopasowują kandydatów do trwających procesów rekrutacyjnych, generując przejrzyste bazy danych, które są widoczne dla rekruterów w systemie – mówi Krzysztof Sobczak, CEO w Emplocity. - Stworzyliśmy narzędzie, którego przewagą jest technologia oraz funkcjonalności, będące odpowiedzią na potrzeby najbardziej dojrzałych organizacji na rynku – dodaje.

Współpraca z firmą Emplocity to kolejny sukces platformy rozwoju innowacji i nowoczesnych technologii „Let’s Fintech with PKO Bank Polski!”, w ramach której bank poszukuje i rozwija perspektywiczne rozwiązania technologiczne. W 2018 roku Emplocity zostało wyróżnione przez Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej i uznane za jeden z najbardziej innowacyjnych polskich startupów.

PKO Bank Polski jest niekwestionowanym liderem polskiego sektora bankowego. Po trzech kwartałach 2018 r. jego skonsolidowany zysk netto wyniósł 2,73 mld zł a wartość aktywów sięgnęła ponad 306 mld zł. Bank jest podstawowym dostawcą usług finansowych dla wszystkich segmentów klientów, osiągając najwyższe udziały w rynku depozytów (17,9 proc.), kredytów (17,7 proc.), w rynku leasingowym (12,0 proc.) oraz w rynku funduszy inwestycyjnych niededykowanych (17,2 proc.). Posiadając ponad 8,7 mln kart płatniczych, bank jest największym wydawcą kart debetowych i kredytowych w Polsce z udziałem w rynku na poziomie ponad 21 proc. Dzięki rozwojowi narzędzi cyfrowych, w tym aplikacji IKO, która na koniec III kw. 2018 r. miała 2,88 mln aktywnych aplikacji, PKO Bank Polski stał się najbardziej mobilnym bankiem w Polsce. Silną pozycję Banku wzmacniają spółki Grupy Kapitałowej. Dom Maklerski PKO Banku Polskiego jest liderem pod względem liczby i wartości transakcji IPO i SPO na rynku kapitałowym. Efektywna realizacja strategii wzrostowej sprawiła, że PKO Bank Polski na koniec 2017 roku był najcenniejszą spółką notowaną na GPW w Warszawie.