2019.06.14

PKO Bank Polski laureatem dwóch Nagród Gospodarczych Polskiego Radia

• Bank zdobył pierwsze miejsce w kategorii „Przełomowe Rozwiązanie 2019”
  • Drugie - w kategorii Ambasador Biznesu RP za nowoczesność i ekspansję zagraniczną

PKO Bank Polski zdobył pierwsze miejsce w kategorii Przełomowe Rozwiązanie 2019, w której wyróżniane są najbardziej innowacyjne firmy w Polsce. Kapituła Nagród Gospodarczych Polskiego Radia doceniła bank za dynamiczny rozwój bankowości internetowej, m.in. za szybkie przelewy oraz usługę e-Prawnik dla firm. W kategorii Ambasador Biznesu RP 2019 zajął drugie miejsce za nowoczesność i ekspansję zagraniczną.

Bank regularnie wprowadza udogodnienia dla przedsiębiorców. Jedną z najnowszych propozycji jest usługa  e-Prawnik. Narzędzie opracowane przez startup TuPrawnik w ramach programu „Let’s Fintech with PKO Bank Polski”, pozwala firmom na szybką, kompleksową i całkowicie zdalną konsultację prawną u jednego z wielu specjalistów. e-Prawnik to kolejne po e-Księgowości, asystencie firmowym i e-Sklepie rozwiązanie, które tworzy kompleksowy ekosystem usług dodatkowych dla MSP.

Bank rozumie potrzeby przedsiębiorców działających w Polsce i na rynkach zagranicznych. Aktywnie wspiera firmy w rozwoju międzynarodowej ekspansji, a placówki korporacyjne w Czechach i Niemczech ułatwiają ich obsługę finansową. Kolejny oddział bank otworzy na Słowacji do końca 2019 roku.

Laureatem tegorocznej nagrody specjalnej Polskiego Radia został premier Mateusz Morawiecki. Nagrody wręczono w kategoriach: dobry zarząd, przełomowe rozwiązanie, filantrop polski, skarb narodowy, ambasador biznesu RP. Nagrody Gospodarcze przyznane zostały już po raz trzeci. Organizatorem wydarzenia jest Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia.

PKO Bank Polski jest niekwestionowanym liderem polskiego sektora bankowego. W I kw. 2019 r. jego skonsolidowany zysk netto wyniósł 862 mln zł a wartość aktywów sięgnęła ponad 326 mld zł. Bank jest podstawowym dostawcą usług finansowych dla wszystkich segmentów klientów, osiągając najwyższe udziały w rynku oszczędności (18,4 proc.), kredytów (17,6 proc.), w rynku leasingowym (11,2 proc.) oraz w rynku funduszy inwestycyjnych osób fizycznych (22,2 proc.). Posiadając ponad 8,9 mln kart płatniczych, bank jest największym wydawcą kart debetowych i kredytowych w Polsce. Dzięki rozwojowi narzędzi cyfrowych, w tym aplikacji IKO, która na koniec I kw. 2019 r. miała 3,4 mln aktywnych aplikacji, PKO Bank Polski stał się najbardziej mobilnym bankiem w Polsce. Silną pozycję Banku wzmacniają spółki Grupy Kapitałowej. Dom Maklerski PKO Banku Polskiego jest liderem pod względem liczby i wartości transakcji IPO i SPO na rynku kapitałowym. Efektywna realizacja strategii wzrostowej sprawiła, że PKO Bank Polski na koniec 2018 roku był najcenniejszą spółką notowaną na GPW w Warszawie.