2018.11.29

PKO Bank Polski „Firmą 100-lecia”

• Bank zdobył nagrodę specjalną w rankingu „Lubię, bo polskie” Polskiego Radia.
  • Aplikacja mobilna IKO zajęła pierwsze miejsce w kategorii „polski produkt innowacyjny”.

W rankingu „Lubię, bo polskie” Polskiego Radia, PKO Bank Polski został uhonorowany specjalną nagrodą „Firmą 100-lecia”. Kapituła nagrodziła Bank za aktywny udział w rozwoju gospodarczym i społecznym kraju. Ponadto przyznała pierwsze miejsce za aplikację IKO w kategorii „polski produkt innowacyjny”.

PKO Bank Polski od niemal stu lat świadczy usługi bankowe dla milionów Polaków, wspiera rozwój polskich przedsiębiorstw i samorządów, wpływa na wzrost gospodarczy kraju i jakość życia społecznego. Dla milionów Polaków pozostaje symbolem bezpieczeństwa finansowego i synonimem banku. Angażuje się w istotne dla Polski projekty inwestycyjne i cywilizacyjne. Wspiera instytucje kultury i rozwój społeczeństwa obywatelskiego.

- Nasi klienci – polskie rodziny i przedsiębiorstwa - od pokoleń udowadniają, że marka PKO kojarzy im się z jakością, zaufaniem i bezpieczeństwem, ale także z nowoczesnością i innowacjami. To w dużej mierze zasługa pracowników. Dzięki ich zaangażowaniu, w roku stulecia niepodległości, możemy być dumni z tego, że jesteśmy największym polskim bankiem – powiedział Mieczysław Król, wiceprezes Zarządu PKO Banku Polskiego.

PKO Bank Polski jest liderem technologicznym polskiego sektora bankowego oraz pionierem w dostarczaniu klientom bezpiecznego i prostego dostępu do usług administracji publicznej poprzez bankowość elektroniczną. Tempo i skala, na jaką klienci Banku zaczęli korzystać z tych udogodnień pokazują, że jest to właściwy kierunek rozwoju. Bank, jako pierwszy zaadaptował technologię blockchain wykorzystywaną do potwierdzania autentyczności i niezmienności dokumentów wysyłanych drogą elektroniczną. Jest jednym z inicjatorów Chmury Krajowej. Spółka o tej nazwie będzie świadczyć kompleksowe usługi przechowywania i przetwarzania danych w modelu subskrypcyjnym. Bank, zainicjował również współpracę największych polskich banków, zakończoną utworzeniem Polskiego Standardu Płatności, operatora systemu BLIK.

Autorska aplikacja mobilna PKO Banku Polskiego – IKO bije rekordy transakcyjności i popularności wśród klientów, według brytyjskiego Retail Banker International jest najlepszą na świecie. Klienci PKO Banku Polskiego co sekundę płacą mobilnie w internecie, a do IKO logują się już częściej niż do serwisu bankowości internetowej iPKO. IKO przekroczyło właśnie rekordową liczbę 3 milionów aktywnych aplikacji.

Organizatorem oraz inicjatorem rankingu ,,Lubię, bo polskie” jest Polskie Radio. Jego celem jest promowanie polskich produktów i usług, a także wspieranie rodzimych przedsiębiorstw, które są kołem zamachowym polskiej gospodarki.

PKO Bank Polski jest niekwestionowanym liderem polskiego sektora bankowego. Po trzech kwartałach 2018 r. jego skonsolidowany zysk netto wyniósł 2,73 mld zł a wartość aktywów sięgnęła ponad 306 mld zł. Bank jest podstawowym dostawcą usług finansowych dla wszystkich segmentów klientów, osiągając najwyższe udziały w rynku depozytów (17,9 proc.), kredytów (17,7 proc.), w rynku leasingowym (12,0 proc.) oraz w rynku funduszy inwestycyjnych niededykowanych (17,2 proc.). Posiadając ponad 8,7 mln kart płatniczych, bank jest największym wydawcą kart debetowych i kredytowych w Polsce z udziałem w rynku na poziomie ponad 21 proc. Dzięki rozwojowi narzędzi cyfrowych, w tym aplikacji IKO, która na koniec III kw. 2018 r. miała 2,88 mln aktywnych aplikacji, PKO Bank Polski stał się najbardziej mobilnym bankiem w Polsce. Silną pozycję Banku wzmacniają spółki Grupy Kapitałowej. Dom Maklerski PKO Banku Polskiego jest liderem pod względem liczby i wartości transakcji IPO i SPO na rynku kapitałowym. Efektywna realizacja strategii wzrostowej sprawiła, że PKO Bank Polski na koniec 2017 roku był najcenniejszą spółką notowaną na GPW w Warszawie.