2018.11.08

PKO Bank Polski branżową Top Marką 2018

• Marka PKO Banku Polskiego najsilniejsza medialnie w branży bankowej.
  • Siła naszej marki wynika z liczby publikacji, ich pozytywnego wydźwięku i najwyższego wskaźnika dotarcia.

W 11. edycji badania Top Marka realizowanego przez magazyn „Press” i Press-Service Monitoring Mediów, PKO Bank Polski utrzymał pozycję najbardziej medialnej marki w sektorze bankowym, ze względu na liczbę publikacji oraz jakość komunikacji na jego temat.

Transparentna i efektywna komunikacja z otoczeniem wpływa na jakość relacji banku z rynkiem, co pokazuje najnowszy raport Top Marka. Przeanalizowano w nim materiały prasowe, internetowe oraz publikacje w mediach społecznościowych od 1 lipca 2017 roku do 30 czerwca 2018 roku – łącznie ponad 52 mln informacji: 1 mln tekstów prasowych, 5 mln internetowych i 46 mln postów w mediach społecznościowych.

W tym okresie ukazało się ponad 355 tys. informacji o PKO Banku Polskim. Najwięcej, bo ponad 80 proc. z nich pojawiło się w social mediach, a ponad 16 proc. w internecie. Dominowały zagadnienia z obszaru giełdy, korporacji i sponsoringu. Tylko o aplikacji mobilnej IKO pojawiło się ponad 3,1 tys. wzmianek.

Rekordowym miesiącem był październik 2017 roku, kiedy opublikowanych zostało blisko 60 tys. informacji o banku. Dominowały wśród nich prognozy zysków za rok 2017 oraz - efekt zaangażowania banku w edukację finansową – informacje na temat bezpiecznego korzystania z bankowości elektronicznej.

W tym roku, raport Top Marka powstał na podstawie nowej metodologii badania. Wartością decydującą o miejscu w rankingu jest siła marki mierzona liczbą publikacji oraz oceną jakości komunikacji na jej temat.

PKO Bank Polski jest niekwestionowanym liderem polskiego sektora bankowego. Po trzech kwartałach 2018 r. jego skonsolidowany zysk netto wyniósł 2,73 mld zł a wartość aktywów sięgnęła ponad 306 mld zł. Bank jest podstawowym dostawcą usług finansowych dla wszystkich segmentów klientów, osiągając najwyższe udziały w rynku depozytów (17,9 proc.), kredytów (17,7 proc.), w rynku leasingowym (12,0 proc.) oraz w rynku funduszy inwestycyjnych niededykowanych (17,2 proc.). Posiadając ponad 8,7 mln kart płatniczych, bank jest największym wydawcą kart debetowych i kredytowych w Polsce z udziałem w rynku na poziomie ponad 21 proc. Dzięki rozwojowi narzędzi cyfrowych, w tym aplikacji IKO, która na koniec III kw. 2018 r. miała 2,88 mln aktywnych aplikacji, PKO Bank Polski stał się najbardziej mobilnym bankiem w Polsce. Silną pozycję Banku wzmacniają spółki Grupy Kapitałowej. Dom Maklerski PKO Banku Polskiego jest liderem pod względem liczby i wartości transakcji IPO i SPO na rynku kapitałowym. Efektywna realizacja strategii wzrostowej sprawiła, że PKO Bank Polski na koniec 2017 roku był najcenniejszą spółką notowaną na GPW w Warszawie.