2019.04.12

Energooszczędne hipoteki – ogólnoeuropejski projekt z udziałem PKO Banku Polskiego i PKO Banku Hipotecznego

PKO Banki Polski i PKO Bank Hipoteczny, jako pierwsze banki z Polski, przystąpiły do pilotażowego projektu Energy Efficient Mortgages (EEM). Projekt ma na celu stworzenie wystandaryzowanych, ogólnoeuropejskich rozwiązań dla kredytów hipotecznych udzielanych na finansowanie mieszkań i domów uwzględniających energooszczędne rozwiązania.

- Przystępując do projektu EEM mamy możliwość współuczestniczenia w kształtowaniu europejskich standardów, w tym przyszłych unijnych rozwiązań regulacyjnych. Chcemy następnie wykorzystywać te doświadczenia w budowaniu podstaw dla funkcjonowania energooszczędnych hipotek na rynku polskim   - mówi Szymon Wałach, dyrektor pionu klienta detalicznego PKO Banku Polskiego.

Celem projektu EEM jest m.in. zbudowanie pakietu preferencji dla kredytobiorców, które zachęcą ich do kupowania nieruchomości efektywnych energetycznie albo do poprawy efektywności energetycznej istniejących budynków. W dalszej perspektywie działania prowadzone w ramach programu mogą przełożyć się na obniżenie wag ryzyka dla banków. Ma to stanowić zachętę dla banków do odegrania kluczowej roli w stymulowaniu działań związanych ze zmianami klimatycznymi w europejskim sektorze budowlanym. Aktualnie w inicjatywie biorą udział 45 banki z różnych krajów europejskich.

- Nasz udział w tej inicjatywie pozwoli nam aktywnie uczestniczyć w wypracowaniu wystandaryzowanych, ogólnoeuropejskich rozwiązań dla energooszczędnych hipotek, dając nam jednocześnie możliwość dzielenia się doświadczeniami  oraz korzystania z szerokiej wiedzy ekspertów z dziedziny finansów, budownictwa i wyceny nieruchomości w całej Europie, co w przyszłości może w istotny sposób przełożyć się na rozwój rynku energooszczędnych hipotek w Polsce – podsumowuje Paulina Strugała, Prezes Zarządu PKO Banku Hipotecznego.

Grupa Kapitałowa PKO Banku Polskiego jest niekwestionowanym liderem polskiego rynku kredytów hipotecznych z portfelem o wartości blisko 108,5 mld zł na koniec 2018 roku oraz największym i najaktywniejszym emitentem hipotecznych listów zastawnych w Polsce.

-  Z radością witamy PKO Bank Polski i PKO Bank Hipoteczny w pilotażowym programie EEM. Cieszę się, że do naszego projektu przystąpili pierwsi reprezentanci polskiego rynku. To silne wsparcie dla naszej inicjatywy. Jestem przekonany, że banki te odegrają kluczową rolę w kształtowaniu ram efektywnie energetycznych hipotek na polskim rynku. Mam także nadzieję, że w ślad za liderami rynku kolejne banki z Polski dołączą do naszej inicjatywy – mówi Luca Bertalot, koordynator Energy Efficient Mortgages Initiative.

Dalszych informacji udziela:

Bogumiła Laudowicz-Burda
Manager ds. Relacji Inwestorskich

PKO Bank Hipoteczny
ul. Puławska 15
t: +48 22 521 57 77 k: +48 721 200 519
e-mail: bogumila.laudowicz-burda@pkobh.pl

PKO Bank Polski jest niekwestionowanym liderem polskiego sektora bankowego. Na koniec 2018 r. jego skonsolidowany zysk netto wyniósł 3,74 mld zł a wartość aktywów sięgnęła ponad 324 mld zł. Bank jest podstawowym dostawcą usług finansowych dla wszystkich segmentów klientów, osiągając najwyższe udziały w rynku oszczędności (18,4 proc.), kredytów (17,6 proc.), w rynku leasingowym (11,2 proc.) oraz w rynku funduszy inwestycyjnych osób fizycznych (22,2 proc.). Posiadając ponad 8,9 mln kart płatniczych, bank jest największym wydawcą kart debetowych i kredytowych w Polsce. Dzięki rozwojowi narzędzi cyfrowych, w tym aplikacji IKO, która na koniec 2018 r. miała 3,12 mln aktywnych aplikacji, PKO Bank Polski stał się najbardziej mobilnym bankiem w Polsce. Silną pozycję Banku wzmacniają spółki Grupy Kapitałowej. Dom Maklerski PKO Banku Polskiego jest liderem pod względem liczby i wartości transakcji IPO i SPO na rynku kapitałowym. Efektywna realizacja strategii wzrostowej sprawiła, że PKO Bank Polski na koniec 2018 roku był najcenniejszą spółką notowaną na GPW w Warszawie.

PKO Bank Hipoteczny specjalizuje się w udzielaniu kredytów mieszkaniowych denominowanych w złotych. Jego głównym celem jest pozyskanie długoterminowego finansowania poprzez emisję hipotecznych listów zastawnych. PKO Bank Hipoteczny jest spółką w 100 proc. należącą do PKO Banku Polskiego, największego polskiego banku. W sierpniu 2014 roku PKO Bank Polski otrzymał zgodę KNF na utworzenie banku hipotecznego, który w kwietniu 2015 roku rozpoczął działalność operacyjną. Dzięki dynamicznemu rozwojowi PKO Bank Hipoteczny szybko zdobył pozycję lidera rynku banków hipotecznych i obecnie jest największym bankiem hipotecznym oraz najbardziej aktywnym emitentem hipotecznych listów zastawnych w Polsce. Jako jedyny emitent z Polski, PKO Bank Hipoteczny od października 2016 roku regularnie przeprowadza benchmarkowe emisje hipotecznych listów zastawnych denominowanych w euro, które są skierowane do inwestorów instytucjonalnych z rynku międzynarodowego. Jest także aktywnym emitentem hipotecznych listów zastawnych denominowanych w walucie krajowej. Łączna wartość wyemitowanych i pozostających w obrocie listów zastawnych PKO Banku Hipotecznego wg stanu na koniec 2018 r. wynosiła 12,8 mld zł. PKO Bank Hipoteczny jest członkiem The European Covered Bond Council (ECBC). W lutym 2018 r., jako pierwszy emitent listów zastawnych z Polski, PKO Bank Hipoteczny dołączył do The Covered Bond Label. The Covered Bond Label to certyfikat jakości, którego celem jest budowanie wśród inwestorów świadomości w zakresie bezpieczeństwa i wysokiej jakości klasy aktywów, jakimi są listy zastawne.