Promocja i CSR

2017.08.31

Wystartuj w 3. PKO Biegu Charytatywnym

• Trzecia edycja PKO Biegu Charytatywnego odbędzie się 16 września 2017 r.
  • Sztafeta ruszy o godz. 11.00 na stadionach lekkoatletycznych 12 miast Polski.
  • O godz. 10.00 odbędzie się PKO Bieg Charytatywny Młodych.
  • Zaangażowanie wszystkich uczestników zostanie przeliczone na posiłki dla najbardziej potrzebujących dzieci.

2 września ruszą zapisy na 3. PKO Bieg Charytatywny. Sztafeta rozegra się w sobotę 16 września równocześnie na 12 stadionach w całej Polsce. W zamian za zaangażowanie zawodników Fundacja PKO Banku Polskiego przekaże pieniądze na posiłki dla najbardziej potrzebujących dzieci w regionach, w których odbywa się wydarzenie. Fundacja sfinansuje też budowę siłowni plenerowych – po jednej dla wszystkich miast-gospodarzy biegu.

3. PKO Bieg Charytatywny pod hasłem „Pomagamy z każdym krokiem” wystartuje w sobotę, 16 września o godz. 11.00 – jednocześnie na stadionach lekkoatletycznych 12 miast w Polsce: w Białymstoku, Bydgoszczy, Gdańsku, Katowicach, Kielcach, Koszalinie, Lidzbarku Warmińskim, Łodzi, Rzeszowie, Warszawie, Wrocławiu i Zielonej Górze.

Od lat angażujemy się w promocję aktywnego stylu życia. Bieganie jest szczególnie fajne jeśli się to robi w większej grupie, ale już zupełnie wspaniałe, kiedy można to robić w szczytnym celu. Po raz trzeci jesteśmy organizatorem PKO Biegu Charytatywnego, wyjątkowego ogólnopolskiego wydarzenia, które łączy sport z charytatywnością. Zachęcam do przyłączenia się do naszej akcji i pomagania również w taki, sportowy sposób – mówi Michał Kuczmierowski, dyrektor Pionu Marketingu i Komunikacji PKO Banku Polskiego.

PKO Bieg Charytatywny to bieg bez mety, w którym jedynym ograniczeniem są czas i możliwości drużyny. Zawodnicy tworzący pięcioosobowe zespoły mają dokładnie godzinę, aby pokonać jak najwięcej okrążeń i pomóc najmłodszym. Ich wysiłek zostanie przeliczony na posiłki dla dzieci w każdym województwie, w którym odbywa się wydarzenie. Środki finansowe na ten cel przekaże Fundacja PKO Banku Polskiego. Dodatkowo, Fundacja sfinansuje budowę siłowni plenerowych – po jednej dla wszystkich miast-gospodarzy.

Dzieci także przyczynią się do wsparcia potrzebujących. Przed biegiem dorosłych, o godz. 10.00 na tych samych stadionach odbędzie się PKO Bieg Charytatywny Młodych. Będzie on rozegrany w trzech kategoriach wiekowych: I kategoria (dystans 400 m) – 4-7 lat, II kategoria (dystans 600 m) – 8-10 lat i III kategoria (dystans 800 m) – 11-12 lat.

Limit uczestników w biegu głównym to 70 drużyn na stadion. Opłata startowa wynosi 10 zł od osoby, czyli 50 zł od drużyny. W PKO Biegu Charytatywnym Młodych w każdym z miast może wziąć udział 350 dzieci. Koszt startu dziecka to 5 zł. Wszystkie wpłaty zostaną przekazane na cel charytatywny.

Zawodnicy otrzymają w pakiecie startowym wyjątkową koszulkę partnera technicznego biegu 4F, a po ukończeniu imprezy pamiątkowy medal. Zapisy wystartują w sobotę 2 września 2017 r. o godz. 11.00 na stronie: www.pkobiegcharytatywny.pl.

W zeszłorocznej edycji 6 224 osoby w całym kraju przemierzyły w sumie 32 391 okrążeń. – Pomysł z biegiem sztafetowym był strzałem w dziesiątkę, dlatego organizujemy tę inicjatywę już trzeci rok z rzędu. Wysiłek zawodników i pokonane okrążenia pozwoliły nam przekazać blisko 633 tys. zł dla najbardziej potrzebujących dzieci. Jesteśmy przekonani, że w tym roku zaangażowanie uczestników będzie jeszcze większe. Zachęcamy do zapisów! – mówi Małgorzata Głębicka, prezes Fundacji PKO Banku Polskiego. – Cieszymy się, że w inicjatywie wezmą udział również młodzi biegacze, którzy uczą się w ten sposób wrażliwości społecznej oraz tego, że poprzez sport można pomagać innym – dodaje Małgorzata Głębicka.

Wśród ambasadorów 3. PKO Biegu Charytatywnego jest aktorka Karolina Gorczyca. – W ubiegłym roku pierwszy raz wzięłam udział w PKO Biegu Charytatywnym. Wraz z moimi przyjaciółmi stworzyłam sztafetę i przez godzinę pokonaliśmy na stadionie w Warszawie ponad czterdzieści okrążeń, bawiąc się przy tym doskonale. To wspaniały sposób, aby spędzić miły weekend razem ze znajomymi, rodziną czy przyjaciółmi, a przy tym wesprzeć potrzebujących poprzez aktywność sportową. Wyzwala same pozytywne emocje. Zachęcam wszystkich do przyłączenia się i wystartowania razem z nami 16 września! – zaprasza Karolina Gorczyca.

Bieg promują także niezmiennie od pierwszej edycji byli lekkoatleci Sebastian Chmara i Paweł Januszewski. W poszczególnych miastach na imprezie będą obecni znani sportowcy: biegaczka Lidia Chojecka, tyczkarka Anna Rogowska, pływak Paweł Korzeniowski, płotkarz Marek Plawgo, biegacz Paweł Czapiewski, lekkoatleta i wokalista Marcin Urbaś oraz wioślarz Marek Kolbowicz, a także kardiolog Piotr Ponikowski i choreograf Maciej „Gleba” Florek.

Osoby, które nie będą mogły wziąć udziału w imprezie 16 września, a chcą przyłączyć się do akcji „Pomagamy z każdym krokiem” i pomóc dzieciom w regionie, mogą dokonać wpłat na konto Fundacji PKO Banku Polskiego: 10 1020 1068 0000 1302 0282 5065. Każdy grosz się liczy.

PKO Bieg Charytatywny to inicjatywa, która wpisuje się w ideę programu „PKO Bank Polski. Biegajmy razem”. Bank realizuje go od 2013 r. i wspiera największe imprezy biegowe w całej Polsce. Podczas wszystkich tych wydarzeń organizowane są akcje charytatywne „biegnę dla…”, zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Od 2013 r. odbyło się 299 takich akcji, w których wzięło udział ponad 110 tys. osób. Od początku istnienia programu Fundacja PKO Banku Polskiego wsparła 322 beneficjentów kwotą ponad 4,2 mln zł.

Ambasadorzy zapraszają na bieg:

Więcej o programie „PKO Biegajmy razem” łączącym popularyzację zdrowego stylu życia z ideą dobroczynności, można przeczytać na stronach:

www.biegajmyrazem.pkobp.pl

www.bankomania.pkobp.pl/biegajmy-razem/

www.facebook.com/PKOBankPolskiBiegajmyRazem

www.instagram.com/pkobiegajmyrazem

PKO Bank Polski jest niekwestionowanym liderem polskiego sektora bankowego. W II kwartale 2017 r. jego skonsolidowany zysk netto wyniósł 827 mln zł, a wartość aktywów sięgnęła 286,4 mld zł. W całym 2016 r. Grupa Kapitałowa wypracowała 2,87 mld zł zysku, co było najlepszym wynikiem w sektorze finansowym. Bank jest podstawowym dostawcą usług finansowych dla wszystkich segmentów klientów, osiągając najwyższe udziały w rynku depozytów (17,1 proc.) oraz kredytów (17,8 proc.), w tym także w kredytach hipotecznych, spośród których niemal co trzeci udzielany jest przez PKO Bank Polski oraz przez PKO Bank Hipoteczny. Posiadając ponad 8 mln kart płatniczych, bank jest największym wydawcą kart debetowych i kredytowych w Polsce z udziałem w rynku na poziomie 21,2 proc. Dzięki rozwojowi narzędzi cyfrowych, w tym aplikacji IKO, która ma już niemal 1,5  mln aktywacji, PKO Bank Polski stał się najbardziej mobilnym bankiem w Polsce. Silną pozycję Banku wzmacniają spółki Grupy Kapitałowej. Dom Maklerski PKO Banku Polskiego jest liderem pod względem liczby i wartości transakcji IPO i SPO na rynku kapitałowym. Dzięki przejęciu Raiffeisen-Leasing Polska, Grupa Kapitałowa stała się z kolei liderem rynku leasingu, z udziałem na poziomie 12,3 proc. Efektywna realizacja strategii wzrostowej sprawiła, że PKO Bank Polski jest najwyżej spozycjonowaną krajową spółką finansową w rankingu Forbes Global 2000 obejmującym największe giełdowe firmy na świecie. W 2016 roku, należący do Financial Times miesięcznik The Banker, po raz trzeci uhonorował PKO Bank Polski nagrodą „Bank of the Year in Poland”.