Promocja i CSR

2018.08.27

Pomagaj startując w 4. PKO Biegu Charytatywnym

• 15 września, 12 miast – 4. PKO Bieg Charytatywny.
  • 28 sierpnia o godz. 11.00 ruszą zapisy na stronie internetowej: www.pkobiegcharytatywny.pl
  • Zaangażowanie biegaczy zostanie przeliczone na posiłki dla najbardziej potrzebujących dzieci.
  • W tym roku pomagać mogą także kibice!

28 sierpnia o godzinie 11.00, na stronie internetowej www.pkobiegcharytatywny.pl ruszą zapisy na 4. PKO Bieg Charytatywny pod hasłem „Pomagamy z każdym krokiem”. W zamian za zaangażowanie zawodników Fundacja PKO Banku Polskiego przekaże pieniądze na posiłki dla potrzebujących dzieci. W tym roku do rywalizacji mogą włączyć się również kibice. Zbierajmy drużyny i przyłączmy się do akcji!

4. PKO Bieg Charytatywny pod hasłem „Pomagamy z każdym krokiem” wystartuje w sobotę, 15 września 2018 r. Zawodnicy rywalizować będą równocześnie na 12 stadionach lekkoatletycznych w: Bydgoszczy, Gdańsku, Kaliszu, Koszalinie, Krakowie, Kutnie, Lidzbarku Warmińskim, Lublinie, Łomży, Rudzie Śląskiej, Warszawie i Wrocławiu.

– To już 4. edycja biegu sztafetowego, w którym pomagamy dzieciom. Skupiamy się na zapewnieniu wyżywienia tym, które tego najbardziej potrzebują. Są miejsca, gdzie nasza pomoc jest niezbędna – wyjaśnia Małgorzata Głębicka, prezes Fundacji PKO Banku Polskiego. – Liczymy na tłumy biegaczy, ale też kibiców. W tym roku również oni będą mogli pomóc, wspierając zawodników w trakcie biegu. To nowość, dzięki której 4. PKO Bieg Charytatywny będzie jeszcze bardziej wyjątkowy – mówi Małgorzata Głębicka.

Zawodnicy tworzący pięcioosobowe sztafety mają dokładnie godzinę, aby pokonać jak najwięcej okrążeń. Bieg główny rozpocznie się o 11:00, a godzinę wcześniej wystartuje PKO Bieg Charytatywny Młodych. Zostanie on rozegrany w trzech kategoriach wiekowych: I kategoria (dystans 200 m) – 4-6 lat, II kategoria (dystans 400 m) – 7-9 lat i III kategoria (dystans 600 m) – 10-12 lat. Każda z kategorii będzie miała swojego zwycięzcę. W zamian za zaangażowanie wszystkich zawodników Fundacja PKO Banku Polskiego przekaże pieniądze na posiłki dla potrzebujących dzieci.

Limit uczestników w biegu głównym to 70 drużyn na stadion. Opłata startowa wynosi 50 zł od drużyny, czyli 10 zł od osoby. Natomiast w PKO Biegu Charytatywnym Młodych, w każdym z miast, może wziąć udział 350. dzieci. Koszt startu dziecka to 5 zł. Wszystkie wpłaty zostaną przekazane na cel charytatywny.

Konkurs kibiców
W 4 PKO Biegu Charytatywnym nie tylko zawodnicy mogą pomagać. Do rywalizacji mogą włączyć się również kibice. Wystarczy zebrać grupę osób i kibicować swojej drużynie. Najskuteczniejszy doping będzie nagradzany. Wyróżniona ekipa kibiców będzie mogła wskazać cel, na który Fundacja PKO Banku Polskiego przekaże dodatkowe wsparcie, czyli 10 tys. złotych.

Niezwykła koszulka, wyjątkowy medal
Konkurs dla kibiców jest nowością tej edycji biegu, ale nie jedyną. Na koszulce umieszczona jest grafika – postaci biegaczy na tle serca. Przygotowana została na podstawie pracy autorstwa Kacpra Zambrowskiego, podopiecznego Powiatowego Centrum Opieki i Wychowania w Lublinie. Chłopiec wygrał konkurs plastyczny, do którego Bank zaprosił dzieci w wieku od 5 do 13 lat, podopiecznych ośrodków i placówek opiekuńczo-wychowawczych, fundacji oraz stowarzyszeń. – Cieszę się, że wygrałem konkurs i tysiące osób startujących w 4. Biegu Charytatywnym będą miały przygotowany przeze mnie rysunek na koszulkach. Wprawdzie na co dzień nie rysuję zbyt często, ale lubię to robić. Pomysł na ten akurat rysunek podsunął mi wychowawca – mówi Kacper Zambrowski.

Z tyłu koszulki znajduje się logo obchodów „Niepodległa”, nawiązujące do setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości. Na wszystkich którzy ukończą bieg czekają również wyjątkowe medale w kształcie serca.

Pomoc przede wszystkim
Osoby, które nie będą mogły wziąć udziału w imprezie 15 września, a chcą przyłączyć się do akcji „Pomagamy z każdym krokiem” i pomóc dzieciom, mogą dokonać wpłat na konto Fundacji PKO Banku Polskiego: 10 1020 1068 0000 1302 0282 5065. Każdy grosz się liczy.

W zeszłorocznej edycji, zawodnicy pokonali łącznie 30 915 okrążeń, co daje 12 366 km. W zamian za ich zaangażowanie Fundacja PKO Banku Polskiego przekazała ponad 652 826 zł dla najbardziej potrzebujących dzieci (kwota ta uwzględnia również opłaty startowe). Od pierwszej edycji biegu kwota ta wyniosła już ponad 1,9 mln zł!

Do udziału w akcji zapraszają ambasadorzy biegu. Wśród nich są zarówno sportowcy, jak i artyści: Iga Baumgart, Paweł Januszewski, Marek Kolbowicz, Karolina Gorczyca, Sebastian Chmara, Paweł Czapiewski, Marek Plawgo, Joanna Jóźwik, Maciej „Gleba” Florek , Jakub Krzewina, Paweł Korzeniowski i Tomasz Czubak. Wszyscy podkreślają cel wydarzenia i zachęcają do udziału.

Lokalizacja stadionów, na których przeprowadzony zostanie 4. PKO Bieg Charytatywny

Bydgoszcz, Stadion im. Zdzisława Krzyszkowiaka, ul. Gdańska 163
Gdańsk, Stadion AWFiS Gdańsk, ul. Kazimierza Górskiego 1
Kalisz, Stadion Miejski, ul. Łódzka 19-29
Koszalin, Stadion lekkoatletyczny "Bałtyk", ul. Andersa 16
Kraków, Międzyszkolny Ośrodek Sportowy Kraków „Wschód”, Os. Szkolne 39
Kutno, Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji, ul. Kościuszki 26
Lidzbark Warmiński, Stadion Miejski, ul. Bartoszycka 24
Lublin, Stadion MKS „Start”, al. Józefa Piłsudskiego 22
Łomża, Stadion Miejski, ul. Zjazd 18
Ruda Śląska, Stadion lekkoatletyczny, ul. Czarnoleśna 12
Warszawa, Stadion AWF Warszawa, ul. Marymoncka 34
Wrocław, Stadion AWF Wrocław, al. I.J. Paderewskiego 35

PKO Bank Polski jest niekwestionowanym liderem polskiego sektora bankowego. W I kw. 2018 r. jego skonsolidowany zysk netto wyniósł 757 mln zł a wartość aktywów sięgnęła ponad 295 mld zł. Bank jest podstawowym dostawcą usług finansowych dla wszystkich segmentów klientów, osiągając najwyższe udziały w rynku depozytów (17,9 proc.), kredytów (17,7 proc.), w rynku leasingowym (12,0 proc.) oraz w rynku funduszy inwestycyjnych niededykowanych (17,2 proc.). Posiadając ponad 8,4 mln kart płatniczych, bank jest największym wydawcą kart debetowych i kredytowych w Polsce z udziałem w rynku na poziomie ponad 21 proc. Dzięki rozwojowi narzędzi cyfrowych, w tym aplikacji IKO, która ma już 2,1  mln aktywnych aplikacji, PKO Bank Polski stał się najbardziej mobilnym bankiem w Polsce. Silną pozycję Banku wzmacniają spółki Grupy Kapitałowej. Dom Maklerski PKO Banku Polskiego jest liderem pod względem liczby i wartości transakcji IPO i SPO na rynku kapitałowym. Efektywna realizacja strategii wzrostowej sprawiła, że PKO Bank Polski na koniec 2017 roku był najcenniejszą spółką notowaną na GPW w Warszawie.