Promocja i CSR

2017.04.10

1300 biegaczy na mecie 10. PKO Półmaratonu Rzeszowskiego

• 10. PKO Półmaraton Rzeszowski ukończyła rekordowa liczba 1300 zawodników.
  • Na podium stanęli Kenijczycy, trzecie miejsce zajął Polak Paweł Ochal.
  • 944 zawodników dołączyło do akcji charytatywnej dla Adriana i Grzegorza.

W niedzielę 9 kwietnia odbył się pierwszy bieg z cyklu PKO Rzeszów Biega 2017 pod patronatem PKO Banku Polskiego. W 10. PKO Półmaratonie Rzeszowskim zwyciężyli Kenijczycy, ale wśród najlepszej trójki znalazł się Paweł Ochal z Bydgoszczy. Do akcji charytatywnej na rzecz Adriana i Grzegorza dołączyło 944 zawodników.

10. PKO Półmaraton Rzeszowski rozpoczął cykl PKO Rzeszów Biega. O godz. 10.00 ruszył bieg na 5 km, natomiast godzinę później wystartował bieg główny. Równolegle odbyła się też 3. PKO Rzeszowska Sztafeta Półmaratońska, gdzie dystans półmaratonu został podzielony na cztery odcinki (5 km, 5 km, 6 km, 5 km). Trasa prowadziła ulicami centrum Rzeszowa oraz przez malownicze tereny wzdłuż Wisłoka. Do mety przy Centrum Handlowym Millenium Hall dotarło 1300 osób.

– Gratulujemy zwycięzcom oraz wszystkim zawodnikom, którzy ukończyli niedzielny bieg w Rzeszowie. Dziękujemy również za tak liczny udział w naszej akcji charytatywnej „biegnę dla Adriana i Grzegorza” – powiedział Aleksander Puła, dyrektor Regionalnego Oddziału Korporacyjnego PKO Banku Polskiego w Lublinie.

Pierwszy na mecie był Kenijczyk Hillary Kimaiyo Maiyo z czasem 01:05:49. Drugie miejsce zajął Muinde Bernard Matheka również z Kenii (01:06:14). Na trzeciej pozycji znalazł się Paweł Ochal, z wynikiem 01:06:27.

Kenijczycy odskoczyli na czwartym kilometrze – relacjonował mediom po biegu Paweł Ochal, 35-letni mieszkaniec Bydgoszczy, 10 lat temu mistrz Polski w maratonie. – Ja w pewnym momencie doskoczyłem do zawodnika z Kazachstanu, któremu zaproponowałem współpracę na trasie. Chciałem próbować gonić Kenijczyków. Kazach się zgodził, ale potem nie wytrzymał mojego tempa, a ja z kolei nie byłem w stanie zbliżyć się do biegaczy z Afryki – dodał.

Wśród pań najlepsza okazała się Kenijka Betty Chepleting z czasem 1:16:39, na drugiej pozycji znalazła się Olena Burkovska z Kijowa osiągając wynik 1:17:34. Trzecia była Biwott Jepkurui Gladys z Kenii (1:18:10).

Biorąc udział w 10. PKO Półmaratonie Rzeszowskim można było pomóc Adrianowi i Grzegorzowi. 26-letni Adrian cierpi na chorobę Huntingtona. W 2016 r. przeszedł operację głębokiej stymulacji mózgu. Wymaga ciągłej specjalistycznej rehabilitacji ruchowej oraz zakupu sprzętu rehabilitacyjnego, na który gromadzone są środki. Adrian jest podopiecznym Fundacji NeuroPozytywni. Natomiast 32-letni Grzegorz uległ wypadkowi samochodowemu i doznał złamania kręgosłupa. Obecnie potrzebuje nowego, lekkiego wózka inwalidzkiego. Jest podopiecznym Fundacji Avalon.

Zaangażowanie 944 zawodników, którzy dotarli do mety z przypiętą do koszulki kartką „biegnę dla Adriana i Grzegorza” zostało przeliczone na konkretną pomoc – Fundacja PKO Banku Polskiego przekazała darowiznę dla obydwu osób.

PKO Bank Polski realizuje od 2013 r. autorski program „PKO Bank Polski Biegajmy razem” i wspiera największe imprezy biegowe w całej Polsce, w tym po raz kolejny cykl PKO Rzeszów Biega. Podczas wszystkich tych wydarzeń organizowane są akcje charytatywne „biegnę dla…”. Od 2013 r. odbyło się 257 takich akcji, w których wzięło udział ponad 90 tys. osób. Od początku istnienia programu Fundacja PKO Banku Polskiego wsparła 272 beneficjentów kwotą ponad 3,6 mln zł.

Dodatkowo w ubiegłym roku na stadionach lekkoatletycznych w 12 miastach Polski odbył się 2. PKO Bieg Charytatywny. Do Rzeszowa impreza zagościła po raz pierwszy. Na stadionie Resovii zawodnicy przebiegli 2 656 okrążeń i tym samym miasto to znalazło się na drugi miejscu w Polsce. Uczestnicy w całym kraju, wraz z uczniami biorącymi udział w PKO Biegu Charytatywnym Młodych, wybiegali w sumie 32 391 okrążeń. W zamian za ich zaangażowanie Fundacja PKO Banku Polskiego przekazała blisko 633 tys. zł na posiłki dla najbardziej potrzebujących dzieci w Polsce. W tym roku bieg odbędzie się 16 września, również w Rzeszowie.

Kolejne zawody z cyklu PKO Rzeszów Biega to 5. PKO Maraton Rzeszowski 8 października oraz 5. PKO Bieg Niepodległości 11 listopada.

Więcej o programie „PKO Bank Polski Biegajmy razem” łączącym popularyzację zdrowego stylu życia z ideą dobroczynności, można przeczytać na stronach:

www.biegajmyrazem.pkobp.pl

www.bankomania.pkobp.pl/biegajmy-razem

www.facebook.com/PKOBankPolskiBiegajmyRazem

www.instagram.com/pkobiegajmyrazem

PKO Bank Polski jest niekwestionowanym liderem polskiego sektora bankowego. W 2016 roku jego skonsolidowany zysk netto wyniósł 2,87 mld zł, a wartość sumy bilansowej sięgnęła 285,6 mld zł. Bank jest podstawowym dostawcą usług finansowych dla wszystkich segmentów klientów, osiągając najwyższe udziały w rynku depozytów (17,3 proc.) oraz kredytów (17,8 proc.), w tym także w kredytach hipotecznych, spośród których co trzeci udzielany jest przez PKO Bank Polski oraz przez PKO Bank Hipoteczny. Posiadając 7,9 mln kart płatniczych, Bank jest największym wydawcą kart debetowych i kredytowych w Polsce z udziałem w rynku na poziomie 22 proc. Dzięki rozwojowi narzędzi cyfrowych, w tym aplikacji IKO, która ma już ponad milion aktywacji, PKO Bank Polski stał się najbardziej mobilnym bankiem w Polsce. Silną pozycję Banku wzmacniają spółki Grupy Kapitałowej. Dom Maklerski PKO Banku Polskiego jest liderem pod względem liczby i wartości transakcji IPO i SPO na rynku kapitałowym. Dzięki przejęciu Raiffeisen-Leasing Polska, Grupa Kapitałowa stała się z kolei liderem rynku leasingu, z udziałem na poziomie 13 proc. Efektywna realizacja strategii wzrostowej sprawiła, że PKO Bank Polski jest najwyżej spozycjonowaną krajową spółką finansową w rankingu Forbes Global 2000 obejmującym największe giełdowe firmy na świecie. W 2016 roku, należący do Financial Times miesięcznik The Banker, po raz trzeci uhonorował PKO Bank Polski nagrodą „Bank of the Year in Poland”.