Produktowe

2017.08.11

PKO Masowe Wypłaty dostępne również w bankomatach PKO Banku Polskiego

• Możliwość realizacji gotówkowych zleceń płatniczych z wykorzystaniem bankomatów to nowość w ofercie PKO Banku Polskiego.
  • Jest to wygodne rozwiązanie – daje możliwość wypłaty bez karty np. świadczeń z programu 500+, w ponad 3 tys. urządzeń własnych PKO.
  • Realizacja zleceń wypłat w bankomatach jest kolejnym udoskonaleniem oferty skierowanej m.in. do jednostek samorządu terytorialnego.

PKO Masowe Wypłaty umożliwia wypłatę świadczeń w formie gotówki m.in. beneficjentom programu 500+ nieposiadającym konta bankowego. Dotychczas transakcje takie możliwe były jedynie w oddziale Banku lub agencji. Od sierpnia taką funkcję zyskało 3 tys. bankomatów własnych Banku.

PKO Masowe Wypłaty jest usługą skierowaną do firm bądź instytucji, które dokonują wielu jednorazowych wypłat gotówkowych i zdecydowani są na outsourcing tego procesu poza sieć swoich placówek. Usługa oferowana jest również klientom, którzy dokonują powtarzalnych wypłat na rzecz beneficjentów nieposiadających rachunku bankowego lub którzy preferują otrzymywanie gotówki.

- Wychodząc naprzeciw potrzebom klientów firmowych i instytucjonalnych Banku, wypracowaliśmy usługę, która w znacznym stopniu ułatwia dokonywanie wielu jednorazowych wypłat, np.: wypłat odszkodowań, zasiłków, czy świadczeń 500+. Beneficjenci natomiast zyskali możliwość jeszcze sprawniejszego otrzymywania pieniędzy. Inspiracją do rozszerzenia oferty w zakresie wypłat masowych był właśnie rządowy program 500+, który spowodował wzrost transakcyjności wypłat w oddziałach. Z usługi PKO Masowe Wypłaty mogą skorzystać wszyscy beneficjenci programu, również ci nieposiadający rachunku w banku – wyjaśnia Radosław Tomaszewski, ekspert w Departamencie Produktów Transakcyjnych i Finansowania Handlu PKO Banku Polskiego.

Jak działa usługa? Po otrzymaniu zlecenia Bank za pomocą wiadomości SMS informuje beneficjenta o możliwości wypłaty, terminie ważności, kwocie oraz przesyła unikalny Kod Awizo. Należy wybrać opcję: wypłata PKO Awizo.

W czasie realizacji zlecenia klient otrzymuje także sms-em jednorazowy PIN jako niezbędny element autoryzacji transakcji. Wypłata w bankomacie możliwa jest wyłącznie dla zleceń w złotówkach, stanowiących wielokrotność kwoty 50 zł, nie większych niż 4 tys. zł. Usługa jest bezpłatna dla odbiorców wypłat, a koniecznym warunkiem jest podanie przez płatnika numeru telefonu beneficjenta wypłaty.

PKO Bank Polski prowadzi kompleksową obsługę bankową dla firm i samorządów. Obecnie obsługuje siedem województw oraz osiem miast wojewódzkich, będąc w tym zakresie liderem na rynku. W swojej ofercie posiada nie tylko produkty bankowe i usługi czysto finansowe. Współpraca z klientami korporacyjnymi i instytucjonalnymi opiera się również na profesjonalnym doradztwie w zakresie struktury finansowania oraz modelu realizacji inwestycji. Realizacja wypłat masowych w bankomatach jest usługą dotąd niedostępną na rynku i stanowi dodatkową korzyść zarówno dla klientów Banku, jak i dla beneficjentów m.in.  programu 500+. Oprócz kompleksowej obsługi budżetów jednostek samorządowych Bank udostępnia m.in. możliwość instalacji opłatomatów, czyli samoobsługowych urządzeń umożliwiających opłacenie podatków lub opłat za wydanie prawa jazdy lub dowodu osobistego. Obecnie opłatomaty działają w sześciu miastach.

PKO Bank Polski jest niekwestionowanym liderem polskiego sektora bankowego. W I kwartale 2017 r. jego skonsolidowany zysk netto wyniósł 525 mln zł, a wartość aktywów sięgnęła 288,5 mld zł. W całym 2016 r. Grupa Kapitałowa wypracowała 2,87 mld zł zysku, co było najlepszym wynikiem w sektorze finansowym. Bank jest podstawowym dostawcą usług finansowych dla wszystkich segmentów klientów, osiągając najwyższe udziały w rynku depozytów (17,3 proc.) oraz kredytów (17,7 proc.), w tym także w kredytach hipotecznych, spośród których niemal co trzeci udzielany jest przez PKO Bank Polski oraz przez PKO Bank Hipoteczny. Posiadając 8 mln kart płatniczych, bank jest największym wydawcą kart debetowych i kredytowych w Polsce z udziałem w rynku na poziomie 22 proc. Dzięki rozwojowi narzędzi cyfrowych, w tym aplikacji IKO, która została aktywowana już 1,2 mln razy, PKO Bank Polski stał się najbardziej mobilnym bankiem w Polsce. Silną pozycję Banku wzmacniają spółki Grupy Kapitałowej. Dom Maklerski PKO Banku Polskiego jest liderem pod względem liczby i wartości transakcji IPO i SPO na rynku kapitałowym. Dzięki przejęciu Raiffeisen-Leasing Polska, Grupa Kapitałowa stała się z kolei liderem rynku leasingu, z udziałem na poziomie 13 proc. Efektywna realizacja strategii wzrostowej sprawiła, że PKO Bank Polski jest najwyżej spozycjonowaną krajową spółką finansową w rankingu Forbes Global 2000 obejmującym największe giełdowe firmy na świecie. W 2016 roku, należący do Financial Times miesięcznik The Banker, po raz trzeci uhonorował PKO Bank Polski nagrodą „Bank of the Year in Poland”.