2018.09.20

PKO Bank Polski wśród najatrakcyjniejszych pracodawców

• Bank jest jednym z najbardziej pożądanych pracodawców w rankingu Universum Poland 2018
  • Według studentów znalazł się w Top 10 w kategoriach biznes i prawo

W rankingu Universum Poland po raz kolejny PKO Bank Polski znalazł się w gronie Top 10 najatrakcyjniejszych pracodawców. Innowacje technologiczne, bogaty pakiet świadczeń dla pracowników, działania zgodne z etyką, to główne atrybuty Banku, na które studenci szczególnie zwracają uwagę.

PKO Bank Polski utrzymuje wysoką pozycję w rankingach atrakcyjnych pracodawców Universum - w tegorocznej edycji w kategoriach biznes i prawo znalazł się wśród takich gigantów technologicznych jak Google i Microsoft. To m.in. wpływ innowacyjnych rozwiązań wdrażanych przez Bank, takich jak na przykład największe pod względem skali zastosowanie technologii blockchain w Europie czy aplikacja mobilna IKO, która zbiera od użytkowników najlepsze oceny.

- Bardzo nas cieszą wysokie pozycje w rankingu Universum, bo powstaje on w oparciu o opinie studentów na temat rynku pracy  – mówi Katarzyna Świątek, Menedżer Zespołu Doświadczeń Kandydata w PKO Banku Polskim. – Naszą mocną stroną są bez wątpienia staże dedykowane studentom i młodym absolwentom. W ramach Akademii Stażowych PKO Banku Polskiego zapraszamy do udziału w Akademiach: IT, Analityka Danych, Wsparcia Biznesu, Profesjonalnego Doradcy czy Cyberbezpieczeństwa. Zauważamy, że atrakcyjne warunki zatrudnienia - odpowiadające na oczekiwania pokolenia Y czy Z - takie jak możliwości udziału w różnorodnych i innowacyjnych projektach sprawiają, że przedstawiciele najmłodszych pokoleń na rynku pracy swoją karierę zawodową chętnie budują w zespołach naszego banku.

Duży wpływ na wybór przyszłego pracodawcy przez studentów mają stabilne warunki zatrudnienia. Bank zapewnia nie tylko możliwości rozwoju kariery zawodowej oraz szeroki katalog szkoleń ale też atrakcyjne wynagrodzenie. Dodatkowo gwarantuje pracownikom rozbudowany system świadczeń pozapłacowych. Wśród nich jest dodatkowa opieka medyczna, możliwość korzystania z platformy MyBenefit, w ramach której każdy pracownik ma możliwość samodzielnego dysponowania przyznanymi mu środkami z Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych, czy Pracowniczy Program Emerytalny. Przyszłych pracowników przyciąga również przyjazna atmosfera. Bank tworzy środowisko pracy sprzyjające rozwojowi pozazawodowych pasji. W ramach programu „PKO po godzinach”, wspiera pracownicze inicjatywy sportowe, kulturalne, rekreacyjne, a jednocześnie promuje działania charytatywne.

Doroczne badanie Talent Survey firmy doradczej Universum, specjalizującej się w employer brandingu jest jednym z największych na świecie. Dotyczy preferencji i celów zawodowych, kariery oraz branży, w jakiej ankietowani chcieliby pracować. W tegorocznej polskiej edycji udział wzięło ponad 17,5 tysiąca studentów z 71 polskich uczelni wyższych, studiujących na 112 kierunkach. Oceniali oni pracodawców z obszarów m.in. biznes, inżynieria, IT, kierunki humanistyczne, kierunki ścisłe, prawo, zdrowie i medycyna.

PKO Bank Polski jest niekwestionowanym liderem polskiego sektora bankowego. W I połowie 2018 r. jego skonsolidowany zysk netto wyniósł 1,69 mld zł a wartość aktywów sięgnęła ponad 298,7 mld zł. Bank jest podstawowym dostawcą usług finansowych dla wszystkich segmentów klientów, osiągając najwyższe udziały w rynku depozytów (17,9 proc.), kredytów (17,7 proc.), w rynku leasingowym (12,0 proc.) oraz w rynku funduszy inwestycyjnych niededykowanych (17,2 proc.). Posiadając ponad 8,6 mln kart płatniczych, bank jest największym wydawcą kart debetowych i kredytowych w Polsce z udziałem w rynku na poziomie ponad 21 proc. Dzięki rozwojowi narzędzi cyfrowych, w tym aplikacji IKO, która na koniec 1. półrocza miała 2,6 mln aktywnych aplikacji, PKO Bank Polski stał się najbardziej mobilnym bankiem w Polsce. Silną pozycję Banku wzmacniają spółki Grupy Kapitałowej. Dom Maklerski PKO Banku Polskiego jest liderem pod względem liczby i wartości transakcji IPO i SPO na rynku kapitałowym. Efektywna realizacja strategii wzrostowej sprawiła, że PKO Bank Polski na koniec 2017 roku był najcenniejszą spółką notowaną na GPW w Warszawie.