2018.04.26

PKO Bank Polski w gronie najlepszych pracodawców

• Bank wśród najbardziej cenionych pracodawców w konkursie „Inspiratorzy Biznesu: Najlepszy Pracodawca”.
  • Od lat jego działania na rynku pracy doceniają studenci oraz eksperci.

Bank został laureatem konkursu „Inspiratorzy Biznesu: Najlepszy Pracodawca”. Uznanie jurorów zyskały warunki pracy, system motywacyjny, możliwości rozwoju. Został też doceniony przez studentów i znalazł się w Top 10 rankingu „Pracodawca Roku 2017” organizacji AIESEC Polska.

PKO Bank Polski jest jednym z największych pracodawców w kraju, którego kapitałem jest zespół utalentowanych i zaangażowanych pracowników. Zapewnia stabilne warunki zatrudnienia, wspiera rozwój zawodowy i osobisty pracowników. Ważnym elementem polityki personalnej jest nowoczesny system motywacyjny, bogata oferta świadczeń pozapłacowych. Realizuje inicjatywy sprzyjające przyjaznej atmosferze pracy i ułatwiające godzenie jej z życiem prywatnym. Działania te zyskały uznanie jurorów konkursu „Inspiratorzy Biznesu: Najlepszy Pracodawca” organizowanego przez agencję informacyjną Newseria.

- Największą wartością są pracownicy. Stwarzamy wyjątkowe możliwości rozwoju zawodowego zarówno ekspertom, jak i studentom oraz absolwentom różnych kierunków studiów. Wspólnie tworzymy przyjazne miejsca pracy oparte na kulturze dialogu. Dbamy o to, by każdy dostrzegał wartość w tym co robi. Tytuł "Najlepszego Pracodawcy" to wyraz uznania dla podejmowanych przez nas działań – mówi Joanna Czarnecka, dyrektor Pionu Zarządzania Personelem w PKO Banku Polskim.

Celem konkursu „Inspiratorzy Biznesu: Najlepszy Pracodawca” jest wyłonienie najatrakcyjniejszych pracodawców zatrudniających powyżej 50 pracowników.

Także studenci cenią PKO Bank Polski jako pracodawcę. Po raz kolejny znalazł się on na liście Top 10 w zestawieniu AIESEC. Działania Banku skierowane do praktykantów i stażystów zyskały również uznanie ekspertów z obszaru CSR i zostały zaprezentowane w Raporcie "Odpowiedzialny biznes w Polsce 2017. Dobre praktyki.” Forum Odpowiedzialnego Rozwoju.

PKO Bank Polski jest niekwestionowanym liderem polskiego sektora bankowego. W 2017 r. jego skonsolidowany zysk netto wyniósł 3,1 mld zł (najwięcej w polskim sektorze bankowym) a wartość aktywów sięgnęła niemal 300 mld zł. Bank jest podstawowym dostawcą usług finansowych dla wszystkich segmentów klientów, osiągając najwyższe udziały w rynku depozytów (17,9 proc.), kredytów (17,7 proc.), w rynku leasingowym (12,0 proc.) oraz w rynku funduszy inwestycyjnych niededykowanych (17,2 proc.). Posiadając ponad 8,3 mln kart płatniczych, bank jest największym wydawcą kart debetowych i kredytowych w Polsce z udziałem w rynku na poziomie ponad 21 proc. Dzięki rozwojowi narzędzi cyfrowych, w tym aplikacji IKO, która ma już 2,1  mln aktywnych aplikacji, PKO Bank Polski stał się najbardziej mobilnym bankiem w Polsce. Silną pozycję Banku wzmacniają spółki Grupy Kapitałowej. Dom Maklerski PKO Banku Polskiego jest liderem pod względem liczby i wartości transakcji IPO i SPO na rynku kapitałowym. Efektywna realizacja strategii wzrostowej sprawiła, że PKO Bank Polski na koniec 2017 roku był najcenniejszą spółką notowaną na GPW w Warszawie.