2017.08.07

PKO Bank Polski w finale konkursu BAI Global Innovation Awards

• Lider zaangażowania w budowę e-Państwa.
  • Bank nominowany do nagrody za e-administrację w bankowości online.
  • W ciągu roku Bank udostępnił cztery e-usługi: wnioski o 500+, PUE ZUS, Profil Zaufany, PIT WZ.

PKO Bank Polski został finalistą prestiżowego, międzynarodowego konkursu dla instytucji finansowych BAI Global Innovation Awards, w kategorii przełomowa współpraca. Uznanie jury zyskał projekt udostępniania usług e-administracji w serwisach bankowości elektronicznej Banku.

Lider innowacji w sektorze finansowym, regularnie wdraża nowoczesne rozwiązania technologiczne i wyznacza trendy na rynku. W ramach Planu na Rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju ściśle współpracuje z administracją państwową, tworząc rozwiązania upowszechniające usługi e-administracji dla milionów obywateli i firm.

Jako pierwszy zaangażował się w rządowy program Rodzina 500 +. Poprzez systemy transakcyjne PKO Banku Polskiego złożono już ponad 240 tys. wniosków o przyznanie świadczenia. Docelowo z tej formy może skorzystać 250-300 tys. jego klientów. Kolejnym krokiem w stronę budowania cyfrowego państwa było udostępnienie przez bankowość elektroniczną Platformy Usług Elektronicznych ZUS oraz Profilu Zaufanego – narzędzia, umożliwiającego potwierdzanie tożsamości w e-urzędach. W tym roku klienci Banku mogli skorzystać z uproszczonej drogi rozliczania podatku dochodowego.

- Wykorzystując swój potencjał, wiedzę i doświadczenie pracowników oraz zaawansowane technologicznie zaplecze, aktywnie włączamy się w projekty istotne społecznie do których należą usługi e-państwa. Klienci PKO Banku Polskiego chętnie korzystają z usług e-urzędów dostępnych przez bankowość elektroniczną -  złożyli już 260 tys. wniosków o świadczenie w programie Rodzina 500 +, 160 tys. osób założyło tą drogą Profil Zaufany (eGO), a 8,5 mln może poprzez naszą bankowość elektroniczną skorzystać z serwisu PUE ZUS – mówi Adam Marciniak, dyrektor Pionu Rozwoju i Utrzymania Aplikacji w PKO Banku Polskim.

BAI Global Innovation Awards to jeden z najbardziej prestiżowych, międzynarodowych konkursów dla firm z sektora finansów. Jego organizatorem jest Bank Administration Institute (BAI) renomowane stowarzyszenie zrzeszające instytucje finansowe. Od ponad 90 lat wpływa na kształt oraz rozwój światowej gospodarki, prowadząc badania i publikując raporty będące źródłem wiedzy o bankowości. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone podczas uroczystej gali towarzyszącej konferencji BAI Beacon, która odbędzie się na początku października w Atlancie.

PKO Bank Polski jest niekwestionowanym liderem polskiego sektora bankowego. W I kwartale 2017 r. jego skonsolidowany zysk netto wyniósł 525 mln zł, a wartość aktywów sięgnęła 288,5 mld zł. W całym 2016 r. Grupa Kapitałowa wypracowała 2,87 mld zł zysku, co było najlepszym wynikiem w sektorze finansowym. Bank jest podstawowym dostawcą usług finansowych dla wszystkich segmentów klientów, osiągając najwyższe udziały w rynku depozytów (17,3 proc.) oraz kredytów (17,7 proc.), w tym także w kredytach hipotecznych, spośród których niemal co trzeci udzielany jest przez PKO Bank Polski oraz przez PKO Bank Hipoteczny. Posiadając 8 mln kart płatniczych, bank jest największym wydawcą kart debetowych i kredytowych w Polsce z udziałem w rynku na poziomie 22 proc. Dzięki rozwojowi narzędzi cyfrowych, w tym aplikacji IKO, która została aktywowana już 1,2 mln razy, PKO Bank Polski stał się najbardziej mobilnym bankiem w Polsce. Silną pozycję Banku wzmacniają spółki Grupy Kapitałowej. Dom Maklerski PKO Banku Polskiego jest liderem pod względem liczby i wartości transakcji IPO i SPO na rynku kapitałowym. Dzięki przejęciu Raiffeisen-Leasing Polska, Grupa Kapitałowa stała się z kolei liderem rynku leasingu, z udziałem na poziomie 13 proc. Efektywna realizacja strategii wzrostowej sprawiła, że PKO Bank Polski jest najwyżej spozycjonowaną krajową spółką finansową w rankingu Forbes Global 2000 obejmującym największe giełdowe firmy na świecie. W 2016 roku, należący do Financial Times miesięcznik The Banker, po raz trzeci uhonorował PKO Bank Polski nagrodą „Bank of the Year in Poland”.