2017.07.19

PKO Bank Polski testuje pionierską platformę do weryfikacji dokumentów w technologii blockchain

• Bank jako pierwsza polska instytucja finansowa, rozpoczął test rozwiązania w technologii blockchain w celu znalezienia potencjalnych obszarów wykorzystania jej w bankowości. W      pierwszym etapie Bank przetestuje platformę umożliwiającą weryfikację oraz poświadczanie dokumentów dzięki technologii zdecentralizowanej bazy danych.
  • Start-up Coinfirm, z którym Bank testuje innowacyjną platformę znalazł się w gronie zwycięzców II edycji programu akceleracyjnego MIT Enterprise Forum w ścieżce Let’s Fintech with PKO Bank Polski!” -  inicjatywy, która pozwala wyłonić najciekawsze przedsięwzięcia technologiczne możliwe do zaimplementowania w polskiej bankowości.

Platforma blockchainTrudatum została stworzona, by zapewnić instytucjom finansowym wdrożenie rozwiązań sprawdzających i weryfikujących dane. Celem testu jest zbadanie możliwości integracji z istniejącą infrastrukturą Banku oraz zidentyfikowanie konkretnych obszarów biznesowych, w których implementacja blockchain byłaby usprawnieniem.

Technologia, która ma szansę podbić rynek
Platforma blockchain Trudatum udoskonala rozwiązania związane z zapisywaniem i przechowywaniem danych, a jednocześnie zapewnia skuteczną i zabezpieczoną kryptograficznie cyfrową zgodność podpisu. Technologia, którą Bank testuje wprowadza przełom w zakresie gromadzenia danych, dokumentów i plików. Innowacyjną technologię opracowała firma Coinfirm, biorąca udział w akceleracji start-upów w ramach ścieżki „Let’s Fintech with PKO Bank Polski!”, a dzięki współpracy z największym graczem na rynku finansowym, jakim jest PKO Bank Polski ma szansę zawojować rynek.

- PKO Bank Polski jako lider polskiego sektora bankowego, chce pozostawać w awangardzie także pod względem innowacji cyfrowych oraz wykorzystania nowych technologii. Służą temu działania takie jak rozwój bankowości mobilnej, zaangażowanie w cyfryzację usług administracji państwowej, czy wspieranie rozwoju technologicznych start-upów w ramach własnego akceleratora „Let’s Fintech with PKO Bank Polski!”. Technologia blockchain ma potencjał na to, by zrewolucjonizować szereg obszarów sektora finansowego, dlatego poświęcamy dużo uwagi, aby dobrze ją rozumieć i testować możliwe zastosowania tej technologii w naszym Banku – mówi Szymon Wałach, Dyrektor Pionu Klienta Detalicznego w PKO Banku Polskim.

Polskie Banki w awangardzie nowoczesności
Na tle całej gospodarki w Polsce wyróżniają się banki, które są bardziej aktywne i skore do innowacji cyfrowych niż ich europejscy konkurenci, szczególnie w obszarze obsługi i angażowania klientów przy wykorzystaniu kanałów cyfrowych. Sektor bankowy jest relatywnie najlepiej scyfryzowanym sektorem w polskiej gospodarce. Rozwiązania, które wyróżniają polskie banki to m.in. system płatności Blik wprowadzony przez PKO Bank Polski i stosowany także przez inne banki, pozwalający na wypłaty z bankomatów i płatności za pomocą telefonu komórkowego, również przez Internet - bez użycia karty bankowej.

Wsparcie technologicznych inicjatyw
Bank jest Głównym Partnerem programu akceleracyjnego dla start-upów prowadzonego wspólnie z MIT EF. W trwającej drugiej edycji programu, PKO Bank Polski jest opiekunem ścieżki „Let’s Fintech with PKO Bank Polski!”, w ramach której poszukiwane są perspektywiczne rozwiązania technologiczne dla branży finansowej. Celem akceleracji jest połączenie potencjału początkujących, kreatywnych przedsiębiorców z infrastrukturą, doświadczeniem oraz zasobami dużych korporacji po to, aby  zwiększyć ich szansę na rynkowy sukces nie tylko w Polsce, ale również za granicą. W sierpniu ubiegłego roku Bank objął także główny patronat nad wydarzeniem Startup Weekend Warsaw o tematyce FinTech, a od 2015 roku współpracuje z D-RAFT w zakresie wyszukiwania unikalnych rozwiązań technologicznych.

Na początku roku, jako pierwsza polska instytucja finansowa, Bank zainwestował w start-up fintechowy. Dokonując zakupu ZenCard-u pokazał, że jest gotowy na wdrażanie innowacyjnych rozwiązań i wysłał inwestorom jasny sygnał, że warto inwestować w perspektywiczne polskie start-upy, ponieważ najlepsze opracowywane przez nie rozwiązania mogą być z powodzeniem przejmowane przez działające w Polsce korporacje.

PKO Bank Polski jest niekwestionowanym liderem polskiego sektora bankowego. W I kwartale 2017 r. jego skonsolidowany zysk netto wyniósł 525 mln zł, a wartość aktywów sięgnęła 288,5 mld zł. W całym 2016 r. Grupa Kapitałowa wypracowała 2,87 mld zł zysku, co było najlepszym wynikiem w sektorze finansowym. Bank jest podstawowym dostawcą usług finansowych dla wszystkich segmentów klientów, osiągając najwyższe udziały w rynku depozytów (17,3 proc.) oraz kredytów (17,7 proc.), w tym także w kredytach hipotecznych, spośród których niemal co trzeci udzielany jest przez PKO Bank Polski oraz przez PKO Bank Hipoteczny. Posiadając 8 mln kart płatniczych, bank jest największym wydawcą kart debetowych i kredytowych w Polsce z udziałem w rynku na poziomie 22 proc. Dzięki rozwojowi narzędzi cyfrowych, w tym aplikacji IKO, która została aktywowana już 1,2 mln razy, PKO Bank Polski stał się najbardziej mobilnym bankiem w Polsce. Silną pozycję Banku wzmacniają spółki Grupy Kapitałowej. Dom Maklerski PKO Banku Polskiego jest liderem pod względem liczby i wartości transakcji IPO i SPO na rynku kapitałowym. Dzięki przejęciu Raiffeisen-Leasing Polska, Grupa Kapitałowa stała się z kolei liderem rynku leasingu, z udziałem na poziomie 13 proc. Efektywna realizacja strategii wzrostowej sprawiła, że PKO Bank Polski jest najwyżej spozycjonowaną krajową spółką finansową w rankingu Forbes Global 2000 obejmującym największe giełdowe firmy na świecie. W 2016 roku, należący do Financial Times miesięcznik The Banker, po raz trzeci uhonorował PKO Bank Polski nagrodą „Bank of the Year in Poland”.