2017.08.02

PKO Bank Polski Solidnym Pracodawcą Roku 2017

• Bank doceniony za wzorową politykę personalną
  • Kapituła wysoko oceniła dobre praktyki oraz rozwiązania w HR

PKO Bank Polski otrzymał tytuł Solidnego Pracodawcy Roku 2017 w branży bankowość. Kapituła 15. edycji programu Solidny Pracodawca Roku wysoko oceniła dobre praktyki oraz rozwiązania w HR.

Kapituła doceniła przede wszystkim oferowane przez Bank warunki pracy, politykę szkoleniową, możliwości rozwoju i pozapłacowe benefity. Uznanie zyskały także system motywacyjny, społeczna odpowiedzialność biznesu i employer branding. W efekcie, Bank może pochwalić się rzadko spotykanym w Polsce wskaźnikiem retencji – średni staż w pracy w Banku wynosi 15 lat.

- Pracownicy są naszym największym kapitałem. Ich kompetencje, wiedza oraz doświadczenie pozwalają nam utrzymywać przewagę konkurencyjną. Utalentowani i zaangażowani mają znaczący wkład w sukcesy Banku i jego pozycję lidera rynku - mówi Joanna Czarnecka, dyrektor Pionu Zarządzania Personelem w PKO Banku Polskim.

Program Solidny Pracodawca Roku to prestiżowy, ogólnopolski, projekt badawczy w dziedzinie HR, którego celem jest uhonorowanie najlepszych pracodawców, rzetelnych pod względem polityki zatrudnieniowej, rozwiązań pracowniczych i zarządzania zasobami ludzkimi. Kapituła bierze pod uwagę również zewnętrze i wewnętrze opinie o instytucji i jego kulturze organizacyjnej.

PKO Bank Polski jest cenionym pracodawcą. W tym roku w badaniu Antal „Najbardziej pożądani pracodawcy w opinii specjalistów i menedżerów 2016” zajął drugie miejsce w branży bankowość. W rankingu „Pracodawca Roku 2016” prowadzonym przez międzynarodową organizację studencką AIESEC miał piątą pozycję i był jedyną polską firmą w pierwszej piątce. W rankingu najbardziej atrakcyjnych pracodawców, powstałym na podstawie badania Universum Talent Research, w kategorii biznes uplasował się na czwartym miejscu, poprawiając ubiegłoroczny wynik.

Więcej o inicjatywach w HR PKO Banku Polskiego można przeczytać w artykułach:

Spotkaj się z nami na targach pracy!

Wczasy, kino, siłownia … decyzja należy do ciebie

PKO Bank Polski jest niekwestionowanym liderem polskiego sektora bankowego. W I kwartale 2017 r. jego skonsolidowany zysk netto wyniósł 525 mln zł, a wartość aktywów sięgnęła 288,5 mld zł. W całym 2016 r. Grupa Kapitałowa wypracowała 2,87 mld zł zysku, co było najlepszym wynikiem w sektorze finansowym. Bank jest podstawowym dostawcą usług finansowych dla wszystkich segmentów klientów, osiągając najwyższe udziały w rynku depozytów (17,3 proc.) oraz kredytów (17,7 proc.), w tym także w kredytach hipotecznych, spośród których niemal co trzeci udzielany jest przez PKO Bank Polski oraz przez PKO Bank Hipoteczny. Posiadając 8 mln kart płatniczych, bank jest największym wydawcą kart debetowych i kredytowych w Polsce z udziałem w rynku na poziomie 22 proc. Dzięki rozwojowi narzędzi cyfrowych, w tym aplikacji IKO, która została aktywowana już 1,2 mln razy, PKO Bank Polski stał się najbardziej mobilnym bankiem w Polsce. Silną pozycję Banku wzmacniają spółki Grupy Kapitałowej. Dom Maklerski PKO Banku Polskiego jest liderem pod względem liczby i wartości transakcji IPO i SPO na rynku kapitałowym. Dzięki przejęciu Raiffeisen-Leasing Polska, Grupa Kapitałowa stała się z kolei liderem rynku leasingu, z udziałem na poziomie 13 proc. Efektywna realizacja strategii wzrostowej sprawiła, że PKO Bank Polski jest najwyżej spozycjonowaną krajową spółką finansową w rankingu Forbes Global 2000 obejmującym największe giełdowe firmy na świecie. W 2016 roku, należący do Financial Times miesięcznik The Banker, po raz trzeci uhonorował PKO Bank Polski nagrodą „Bank of the Year in Poland”.