2018.10.24

PKO Bank Polski podwójnie wyróżniony w konkursie Architekci Innowacji

• PKO Bank Polski jedyną firmą z dwoma wyróżnieniami.
  • Nagrodzono program akceleracji „Let’s Fintech with PKO Bank Polski!” i technologię ZenCard.

W pierwszej edycji konkursu Architekci Innowacji, PKO Bank Polski zdobył podwójne wyróżnienie. Kapituła konkursu doceniła program akceleracyjny „Let’s Fintech with PKO Bank Polski!” w kategorii „Budowanie kultury innowacji” oraz technologię ZenCard w ramach „Wdrożenia innowacji”.

Dominującym motywem strategii rozwoju PKO Banku Polskiego jest innowacyjność. Dzięki zaangażowaniu w rozwój środowiska nowych technologii, bank wyznacza trendy na rynku i nadaje ton dyskusji o przyszłości rodzimej branży finansowej.

Autorski program „Let’s Fintech with PKO Bank Polski!” adresowany jest do start-upów oferujących nowatorskie podejście do tradycyjnych rozwiązań finansowych. Firmy zgłaszające się do programu, otrzymują możliwość weryfikacji swojego biznesu i technologii w dedykowanym środowisku, obejmującym siatkę oddziałów laboratoryjnych, dostęp do danych za pośrednictwem API Sandbox oraz wsparcie bankowych mentorów. Start-upy, których rozwiązania się sprawdzą się, mają szansę na komercyjne wdrożenie oraz inwestycję.

- Tworzymy środowisko, które pozwala na pełne wdrażanie rozwiązań, stających się wzorem dla innych instytucji. Poszukujemy rozwiązań z branży fintech, gotowych do przeprowadzenia zarówno pilotaży wewnętrznych, jak i produkcyjnych  mówi Grzegorz Pawlicki, dyrektor Biura Innowacji w PKO Banku Polskim.

Bank jako pierwsza na rynku polska instytucja finansowa, zainwestował bezpośrednio w spółkę fintechową. Dzięki ZenCard klienci firmowi PKO Banku Polskiego mogą korzystać z systemu lojalizacji klientów, który w trakcie transakcji płatniczej kartą lub gotówką przyznaje automatycznie rabaty i zniżki.

- ZenCard całkowicie rewolucjonizuje sposób budowania relacji z klientem, dając przedsiębiorcom innowacyjne narzędzie marketingowe do zwiększania skali ich biznesu. Klientom detalicznym natomiast znacząco ułatwia rejestrację i korzystanie z programów lojalnościowych  – mówi Krzysztof Klimczak, prezes Zarządu ZenCard.

Celem konkursu Architekci Innowacji jest m.in. wyłonienie innowacyjnych projektów technologicznych i dobrych praktyk w zakresie stosowania nowych technologii.

Więcej o programie „Let’s Fintech with PKO Bank Polski!” na stronie internetowej fintech.pkobp.pl.

PKO Bank Polski jest niekwestionowanym liderem polskiego sektora bankowego. W I połowie 2018 r. jego skonsolidowany zysk netto wyniósł 1,69 mld zł a wartość aktywów sięgnęła ponad 298,7 mld zł. Bank jest podstawowym dostawcą usług finansowych dla wszystkich segmentów klientów, osiągając najwyższe udziały w rynku depozytów (17,9 proc.), kredytów (17,7 proc.), w rynku leasingowym (12,0 proc.) oraz w rynku funduszy inwestycyjnych niededykowanych (17,2 proc.). Posiadając ponad 8,6 mln kart płatniczych, bank jest największym wydawcą kart debetowych i kredytowych w Polsce z udziałem w rynku na poziomie ponad 21 proc. Dzięki rozwojowi narzędzi cyfrowych, w tym aplikacji IKO, która na koniec 1. półrocza miała 2,6 mln aktywnych aplikacji, PKO Bank Polski stał się najbardziej mobilnym bankiem w Polsce. Silną pozycję Banku wzmacniają spółki Grupy Kapitałowej. Dom Maklerski PKO Banku Polskiego jest liderem pod względem liczby i wartości transakcji IPO i SPO na rynku kapitałowym. Efektywna realizacja strategii wzrostowej sprawiła, że PKO Bank Polski na koniec 2017 roku był najcenniejszą spółką notowaną na GPW w Warszawie.