2017.11.30

PKO Bank Polski numerem 1 w finansowaniu polskiej gospodarki

• Bank zwycięzcą w kategorii podmiot finansujący roku w konkursie Diamenty Top Industry.
  • Został doceniony za wspieranie innowacyjności gospodarki i rozwoju kluczowych sektorów.

PKO Bank Polski jest najlepszym spośród banków podmiotem finansującym polską gospodarkę i zdobywcą nagrody w tej kategorii w konkursie Diamenty Top Industry. Kapituła doceniała aktywność Banku w finansowaniu strategicznych sektorów polskiej gospodarki, wspieranie rozwój start-upów technologicznych oraz działania na rzecz promocji kraju, jako centrum rozwoju przedsiębiorczości i innowacji. Nagrodę odebrał Jakub Papierski, wiceprezes Zarządu Banku.

PKO Bank Polski rozumie potrzeby milionów Polaków i tysięcy polskich przedsiębiorców. Na bieżąco reagując na sugestie rynku pozytywnie wpływa na rozwój rodzimej gospodarki i całego społeczeństwa. Jest największym krajowym bankiem kredytującym polskie firmy, przedsiębiorców i samorządy. Obsługuje blisko 15 tysięcy klientów korporacyjnych i budżetowych. Jest partnerem dla czołowych firm z sektora energetycznego, petrochemicznego i telekomunikacyjnego. Utrzymuje pozycję lidera w zakresie usług dla samorządów. Obsługuje ponad 4 tysiące jednostek samorządowych i instytucji rządowych szczebla centralnego wraz z jednostkami okołobudżetowymi i powiązanymi. Wśród klientów Banku jest 8 z 16 województw.

Zgodnie z realizowaną strategią, PKO Bank Polski wzmacnia swoją pozycję w strategicznym segmencie MŚP obsługując już ponadto 437 tysięcy klientów z tego sektora. Uruchomił pilotażowo Centrum Bankowości Przedsiębiorstw, które w nowej formule będzie rozwijało współpracę z polskimi przedsiębiorstwami. Stworzył Platformę Wsparcia Eksportu, będącą narzędziem ułatwiającym dostęp do niezbędnych informacji polskim firmom działającym poza granicami kraju, a także tym planującym ekspansję na zagraniczne rynki. Spółki Grupy PKO mają kompleksową ofertę dla rodzimych przedsiębiorców, także leasingową. Dzięki przejęciu przez PKO Leasing spółki Raiffeisen Leasing Polska, Bank został graczem nr 1 na rynku leasingu w Polsce.

Konkurs Diamenty Top Industry jest inicjatywą firmy Executive Club. Celem konkursu jest uhonorowanie spółek i przedsiębiorców, którzy w sposób szczególny wyróżniają się na polskiej scenie przemysłowej i osiągnęli sukces w nowej rzeczywistości technologicznej i gospodarczej. Kapituła przyznaje nagrody w kategoriach: inwestycja, produkt, osobowość, CEO, podmiot finansujący, doradca prawny, start-up i spółka roku.

PKO Bank Polski jest niekwestionowanym liderem polskiego sektora bankowego. W III kwartale 2017 r. jego skonsolidowany zysk netto wyniósł 902 mln zł, a wartość aktywów sięgnęła 290 mld zł. W całym 2016 r. Grupa Kapitałowa wypracowała 2,87 mld zł zysku, co było najlepszym wynikiem w sektorze finansowym. Bank jest podstawowym dostawcą usług finansowych dla wszystkich segmentów klientów, osiągając najwyższe udziały w rynku depozytów (17,2 proc.) oraz kredytów (17,7 proc.), w tym także w kredytach hipotecznych, spośród których niemal co trzeci udzielany jest przez PKO Bank Polski oraz przez PKO Bank Hipoteczny. Posiadając ponad 8,2 mln kart płatniczych, bank jest największym wydawcą kart debetowych i kredytowych w Polsce z udziałem w rynku na poziomie 21,8 proc. Dzięki rozwojowi narzędzi cyfrowych, w tym aplikacji IKO, która ma już ponad 1,7  mln aktywnych aplikacji, PKO Bank Polski stał się najbardziej mobilnym bankiem w Polsce. Silną pozycję Banku wzmacniają spółki Grupy Kapitałowej. Dom Maklerski PKO Banku Polskiego jest liderem pod względem liczby i wartości transakcji IPO i SPO na rynku kapitałowym. Dzięki przejęciu Raiffeisen-Leasing Polska, Grupa Kapitałowa stała się z kolei liderem rynku leasingu, z udziałem na poziomie 12,3 proc. Efektywna realizacja strategii wzrostowej sprawiła, że PKO Bank Polski jest najwyżej spozycjonowaną krajową spółką finansową w rankingu Forbes Global 2000 obejmującym największe giełdowe firmy na świecie. W 2016 roku, należący do Financial Times miesięcznik The Banker, po raz trzeci uhonorował PKO Bank Polski nagrodą „Bank of the Year in Poland”