2018.03.27

PKO Bank Polski Mistrzem Giełdy Papierów Wartościowych 2017

• Bank zwyciężył w głosowaniu internautów – inwestorów indywidualnych.
  • Stosunkiem głosów 55 proc. do 45 proc. zgarnął nagrodę.

W Rankingu Giełdowa Spółka Roku 2017 PKO Bank Polski zdobył Mistrza GPW. To nagroda internautów – inwestorów indywidualnych przyznana przez czytelników „Pulsu Biznesu” i portalu Bankier.pl.

PKO Bank Polski w kolejnych etapach głosowania wygrywał z konkurencją. W finale zmierzył się z CD Projekt, twórcą m.in. gry z serii Wiedźmin, który walczył o obronę tytułu sprzed roku. Internauci zdecydowali o wygranej PKO Banku Polskiego -  stosunkiem głosów 55 proc. do 45 proc. Nagrodę odebrał, Zbigniew Jagiełło prezes Zarządu PKO Banku Polskiego.

PKO Bank Polski jest liderem nowoczesnej bankowości. Najcenniejszą spółką notowaną na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. Wartość rynkowa Banku na koniec 2017 roku wyniosła 55 mld zł. Kurs akcji w ubiegłym roku wzrósł o 57,5 proc. Bank obecnie obsługuje ponad 2,6 mln aktywnych użytkowników bankowości mobilnej. Aplikacja IKO okazała się najlepszą w rankingu 100 banków na świecie według brytyjskiego magazynu Retail Banker International.

W Rankingu Giełdowa Spółka Roku po raz 9 dziennikarze i analitycy „Pulsu Biznesu” oraz portalu Bankier.pl wytypowali 16 spółek, spośród których internauci wybrali najlepszą.

PKO Bank Polski jest niekwestionowanym liderem polskiego sektora bankowego. W 2017 r. jego skonsolidowany zysk netto wyniósł 3,1 mld zł (najwięcej w polskim sektorze bankowym) a wartość aktywów sięgnęła niemal 300 mld zł. Bank jest podstawowym dostawcą usług finansowych dla wszystkich segmentów klientów, osiągając najwyższe udziały w rynku depozytów (17,9 proc.), kredytów (17,7 proc.), w rynku leasingowym (12,0 proc.) oraz w rynku funduszy inwestycyjnych niededykowanych (17,2 proc.). Posiadając ponad 8,3 mln kart płatniczych, bank jest największym wydawcą kart debetowych i kredytowych w Polsce z udziałem w rynku na poziomie ponad 21 proc. Dzięki rozwojowi narzędzi cyfrowych, w tym aplikacji IKO, która ma już 2,1  mln aktywnych aplikacji, PKO Bank Polski stał się najbardziej mobilnym bankiem w Polsce. Silną pozycję Banku wzmacniają spółki Grupy Kapitałowej. Dom Maklerski PKO Banku Polskiego jest liderem pod względem liczby i wartości transakcji IPO i SPO na rynku kapitałowym. Efektywna realizacja strategii wzrostowej sprawiła, że PKO Bank Polski na koniec 2017 roku był najcenniejszą spółką notowaną na GPW w Warszawie.