2013.06.20

PKO Bank Polski laureatem nagród „Horyzontów Bankowości 2013”

Zbigniew Jagiełło, Prezes Zarządu PKO Banku Polskiego otrzymał nagrodę specjalną i tytuł „Innowatora Rynku Bankowego 2012”, a Bank zdobył główną nagrodę w rankingu największych banków w Polsce. Projektem Roku wybrano IKO, a ambasadorem gospodarki elektronicznej został Wojciech Bolanowski odpowiedzialny w PKO Banku Polskim za bankowość elektroniczną.

Kapituła tegorocznej edycji rankingu „50 największych Banków w Polsce” przyznała indywidualną nagrodę specjalną Zbigniewowi Jagielle za “pierwsze na rynku internetowe konto dla dzieci i reaktywację Szkolnych Kas Oszczędności, kredyt obrotowy MSP do miliona złotych z decyzją wciągu 24 godzin oraz platformę LEM, która jest unikalną formą konsolidacji rynku inwestorów kapitałowych oraz polskich przedsiębiorców”. Podczas uroczystej gali Prezes Zarządu PKO Banku Polskiego odebrał też statuetkę za nagrodę główną rankingu.

PKO Bank Polski konsekwentnie od 2010 roku realizuje założenia przyjętych strategii – wprowadza nowe, konkurencyjne produkty, odświeża wizerunek Banku, stawia na nowe projekty i nowoczesne rozwiązania. W marcu br. z sukcesem wdrożył system płatności mobilnych IKO, który bardzo szybko został doceniony zarówno przez klientów, jak i rynek.

Podczas tegorocznego Kongresu Gospodarki Elektronicznej zorganizowanego pod patronatem Związku Banków Polskich kapituła przyznała IKO nagrodę w kategorii Projekt Roku. Tytułem Ambasadora Gospodarki Elektronicznej w konkursie uhonorowany został Wojciech Bolanowski odpowiedzialny za bankowość elektroniczną w PKO Banku Polskim.

Aplikacja IKO to zupełnie nowa jakość na rynku bankowym. Jako bankowość mobilna 4G stanowi połączenie w jednym rozwiązaniu funkcji bankowych z płatniczymi. Jest otwartą platformę, która ma szansę stać się lokalnym standardem płatności na rynku europejskim. Zaimplementowane przez Bank innowacyjne rozwiązanie umożliwia dołączanie do sieci akceptacji kolejnych akceptantów płatności, operatorów bankomatów, agregatorów płatności internetowych, a nawet innych banków.

PKO Bank Polski został doceniony również w innych rankingach branżowych. Według „Book of Lists 2013”, przygotowywanego przez Warsaw Business Journal, jest najlepiej prosperującym krajowym bankiem komercyjnym. Bank został zwycięzcą w kategorii „Commercial Banks” i był laureatem w tej kategorii również w 2011 roku.

PKO Bank Polski jest liderem polskiego sektora bankowego. Skonsolidowany zysk netto PKO Banku Polskiego za I kwartał 2013 roku wyniósł 781,4 mln zł. Jest spółką krajową z największą wartością akcji w wolnym obrocie na GPW. Bank jest regularnie nagradzany w prestiżowych rankingach. Instytut Rachunkowości i Podatków uhonorował Raport Roczny PKO Banku Polskiego za 2011 rok Nagrodą Główną w konkursie The Best Annual Report w kategorii Banki i instytucje finansowe. Bank zwyciężył w tej kategorii już drugi rok z rzędu. PKO Bank Polski otrzymał także Nagrodę Główną w rankingu 50 największych banków w Polsce 2012 branżowego miesięcznika „Bank”. Doceniona została m.in. dynamika wzrostu sumy bilansowej Banku, a także całokształt jego rynkowej aktywności. Dodatkowo „Gazeta Bankowa” wyróżniła Bank za Najwyższą efektywność w swojej kategorii. PKO Bank Polski po raz kolejny zwyciężył w badaniu infolinii bankowych przeprowadzonym przez firmę ARC Rynek i Opinia. PKO Bank Polski jest również najsilniejszym wizerunkowo bankiem w kraju. Pozostaje najbardziej wartościową marką polskiej bankowości według prestiżowego magazynu „The Banker”, który wycenił wartość marki PKO Banku Polskiego na 1,25 mld dolarów. W Rankingu Najcenniejszych Polskich Marek 2012 „Rzeczpospolitej” marka PKO Banku Polskiego okazała się najcenniejsza w kategorii finanse - jej wartość wyceniono na 3,72 mld złotych. Jest także najbardziej wartościowym krajowym bankiem, według rankingu 100 najcenniejszych firm „Newsweeka”. Działalność filantropijna PKO Banku Polskiego została doceniona przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce, która nagrodziła Bank oraz Inteligo Financial Services statuetką Dobroczyńcy Roku 2010 oraz przez Forum Darczyńców w Polsce, które przyznało Bankowi Nagrodę Specjalną za długoletnie i konsekwentne wspieranie działań społecznie użytecznych. Bank znalazł się w gronie najlepszych pracodawców sektora bankowego w rankingach przygotowanych w oparciu o opinie studentów. Wysoką pozycję Banku potwierdzają badania międzynarodowej firmy Universum Global i stowarzyszenia AIESEC, przeprowadzane wśród studentów najlepszych uczelni w kraju.