2017.06.28

PKO Bank Polski laureatem konkursu „Portfel Roku Tygodnika Wprost 2017”

• Bank został zwycięzcą w kategorii bezpieczeństwo
  • To już trzecia wygrana w konkursie „Portfel Roku”

W trzeciej edycji konkursu Portfel Roku, organizowanego przez tygodnik „Wprost”, PKO Bank Polski otrzymał nagrodę w kategorii bezpieczeństwo.

Jury doceniło działania Banku na rzecz zapewnienia milionom Polaków prostego i bezpiecznego dostępu do usług finansowych, stosowanie nowych technologii w systemach bezpieczeństwa oraz działania edukacyjne skierowane do klientów.

- Blisko stuletnia obecność na rynku bankowym PKO Banku Polskiego dowodzi, że jesteśmy inicjatorem innowacji, wyznaczamy standardy i czujemy się odpowiedzialni za tworzenie kultury bezpieczeństwa. Oferowane przez nas rozwiązania zapewniają wysoki poziom bezpieczeństwa i równolegle ergonomii. Dzięki takiemu podejściu, w szybko zmieniającym się świecie cyberbezpieczeństwa, nieustanie cieszymy się zaufaniem klientów – powiedział Mieczysław Król, wiceprezes Zarządu PKO Banku Polskiego.

Bezpieczeństwo i przeciwdziałanie cyberzagrożeniom stanowią jeden z filarów strategii PKO Banku Polskiego „Wspieramy rozwój Polski i Polaków”. Bank swoim klientom oferuje szereg rozwiązań zapewniających bezpieczeństwo zarówno środków zgromadzonych na rachunkach, jak i dokonywanych transakcji. Prowadzi konsekwentną edukację w tym zakresie i rozwija inicjatywy wspierające i wzmacniające bezpieczeństwo. Jako pierwszy bank w Europie rozpoczął współpracę z firmą Microsoft w ramach programu Enterprise Customers Cyber Threat Intelligence Program (ECCTIP).

Celem konkursu Portfel Roku jest promocja najciekawszych, nowych na rynku, produktów i usług finansowych. Uczestnikami rankingu są banki, jak i instytucje pośredniczące w obrocie finansowym, firmy doradcze i te związane z usługami dla sektora bankowego. To już trzecie zwycięstwo Banku w konkursie Portfel Roku. W ubiegłym roku otrzymał tytuł „Bank dla klienta indywidualnego” a w 2015 roku za najlepszą uznano jego ofertę private banking.

PKO Bank Polski jest niekwestionowanym liderem polskiego sektora bankowego. W I kwartale 2017 r. jego skonsolidowany zysk netto wyniósł 525 mln zł, a wartość aktywów sięgnęła 288,5 mld zł. W całym 2016 r. Grupa Kapitałowa wypracowała 2,87 mld zł zysku, co było najlepszym wynikiem w sektorze finansowym. Bank jest podstawowym dostawcą usług finansowych dla wszystkich segmentów klientów, osiągając najwyższe udziały w rynku depozytów (17,3 proc.) oraz kredytów (17,7 proc.), w tym także w kredytach hipotecznych, spośród których niemal co trzeci udzielany jest przez PKO Bank Polski oraz przez PKO Bank Hipoteczny. Posiadając 8 mln kart płatniczych, bank jest największym wydawcą kart debetowych i kredytowych w Polsce z udziałem w rynku na poziomie 22 proc. Dzięki rozwojowi narzędzi cyfrowych, w tym aplikacji IKO, która została aktywowana już 1,2 mln razy, PKO Bank Polski stał się najbardziej mobilnym bankiem w Polsce. Silną pozycję Banku wzmacniają spółki Grupy Kapitałowej. Dom Maklerski PKO Banku Polskiego jest liderem pod względem liczby i wartości transakcji IPO i SPO na rynku kapitałowym. Dzięki przejęciu Raiffeisen-Leasing Polska, Grupa Kapitałowa stała się z kolei liderem rynku leasingu, z udziałem na poziomie 13 proc. Efektywna realizacja strategii wzrostowej sprawiła, że PKO Bank Polski jest najwyżej spozycjonowaną krajową spółką finansową w rankingu Forbes Global 2000 obejmującym największe giełdowe firmy na świecie. W 2016 roku, należący do Financial Times miesięcznik The Banker, po raz trzeci uhonorował PKO Bank Polski nagrodą „Bank of the Year in Poland”.