2018.01.25

PKO Bank Polski krajowym liderem finansowania handlu

• Bank najlepszym w kraju partnerem finansowania handlu według ekspertów z „Global Finance”
  • Systematycznie rozwija współpracę międzynarodową

W rankingu The World’s Best Trade Finance Providers eksperci z magazynu „Global Finance” wspólnie z analitykami branżowymi i ekspertami rynku uznali PKO Bank Polski za krajowego lidera finansowania handlu 2018. Kryteriami oceny były przede wszystkim wielkość transakcji i ich globalny zasięg, jakość obsługi oraz konkurencyjne ceny.

PKO Bank Polski jest zaufanym partnerem finansowania handlu. Opierając się na innowacyjnych rozwiązaniach, rozwija bogatą gamę produktów transakcyjnych i mitygujących ryzyka finansowe, a także adresuje potrzeby dotyczące struktury finansowania. Zainteresowaniem cieszą się m.in. gwarancje służące zabezpieczeniu transakcji handlowych. Liczba nowych gwarancji udzielanych przez Bank za regwarancjami z banków zagranicznych w ciągu 4 minionych lat wzrosła skokowo.

- Cieszy nas to wyróżnienie. Dokładamy wszelkich starań, aby wspierać przedsiębiorców produktami finansowania handlu, jest to dla nas jeden z priorytetowych obszarów. Wciąż wzmacniamy nasze kompetencje w tym zakresie – podkreśla Maks Kraczkowski, wiceprezes Zarządu PKO Banku Polskiego odpowiedzialny za Obszar Bankowości Międzynarodowej.

PKO Bank Polski prowadzi zagraniczne oddziały korporacyjne w Niemczech i Czechach. Współpracuje z bankami działającymi we wszystkich istotnych dla polskich klientów krajach, oferuje rozliczenia międzynarodowe w dwudziestu trzech walutach m.in. w dolarze singapurskim oraz randzie RPA.

Równolegle rozwijana jest oferta finansowania handlu międzynarodowego. Bank prowadzi Platformę Wsparcia Eksportu, która stanowi kompleksowe zaplecze analityczne dla firm, które eksportują bądź dopiero planują poszerzenie swojej działalności poza granicami kraju.

„Global Finance” od blisko 30 lat zajmuje się analizą rynku finansowego na świecie. Przeprowadza rankingi wśród banków i innych dostawców usług finansowych. Ich wyniki są godnym zaufania wyznacznikiem jakości dla globalnej społeczności finansowej. W grudniowym rankingu The World’s Best Foreign Exchange Providers 2018 „Global Finance” PKO Bank Polski zwyciężył w kategorii na najlepszego polskiego dostawcę usług walutowych.

PKO Bank Polski jest niekwestionowanym liderem polskiego sektora bankowego. W III kwartale 2017 r. jego skonsolidowany zysk netto wyniósł 902 mln zł, a wartość aktywów sięgnęła 290 mld zł. W całym 2016 r. Grupa Kapitałowa wypracowała 2,87 mld zł zysku, co było najlepszym wynikiem w sektorze finansowym. Bank jest podstawowym dostawcą usług finansowych dla wszystkich segmentów klientów, osiągając najwyższe udziały w rynku depozytów (17,2 proc.) oraz kredytów (17,7 proc.), w tym także w kredytach hipotecznych, spośród których niemal co trzeci udzielany jest przez PKO Bank Polski oraz przez PKO Bank Hipoteczny. Posiadając ponad 8,2 mln kart płatniczych, bank jest największym wydawcą kart debetowych i kredytowych w Polsce z udziałem w rynku na poziomie 21,8 proc. Dzięki rozwojowi narzędzi cyfrowych, w tym aplikacji IKO, która ma już ponad 1,7  mln aktywnych aplikacji, PKO Bank Polski stał się najbardziej mobilnym bankiem w Polsce. Silną pozycję Banku wzmacniają spółki Grupy Kapitałowej. Dom Maklerski PKO Banku Polskiego jest liderem pod względem liczby i wartości transakcji IPO i SPO na rynku kapitałowym. Dzięki przejęciu Raiffeisen-Leasing Polska, Grupa Kapitałowa stała się z kolei liderem rynku leasingu, z udziałem na poziomie 12,3 proc. Efektywna realizacja strategii wzrostowej sprawiła, że PKO Bank Polski jest najwyżej spozycjonowaną krajową spółką finansową w rankingu Forbes Global 2000 obejmującym największe giełdowe firmy na świecie. W 2016 roku, należący do Financial Times miesięcznik The Banker, po raz trzeci uhonorował PKO Bank Polski nagrodą „Bank of the Year in Poland”.