2018.01.26

Otwórz firmę w kilka minut przez serwis transakcyjny PKO Banku Polskiego

• Klienci PKO Banku Polskiego mogą od dziś zarejestrować swoją firmę w CEIDG przez      bankowość elektroniczną iPKO – to pierwsze takie rozwiązanie na rynku, opracowane wspólnie z Ministerstwem Przedsiębiorczości i Technologii.
  • Wystarczy wypełnić jeden wniosek, aby zarejestrować działalność gospodarczą i jednocześnie otworzyć rachunek firmowy.
  • Rozwój usług e-administracji to element strategii PKO Banku Polskiego.

Nowy wniosek dostępny w serwisie iPKO pozwala na jednoczesną rejestrację firmy w Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej oraz otwarcie rachunku firmowego w PKO Banku Polskim, w kilku prostych krokach. Proces ten jest całkowicie zdalny, a wypełnienie wniosku zajmuje kilka minut. Potwierdzenie rejestracji firmy i założenie rachunku następuje poprzez Profil Zaufany. To przełomowe rozwiązanie na polskim rynku.

– W Ministerstwie Przedsiębiorczości i Technologii tworzymy przyjazny ekosystem usług online. Jestem przekonana, że możliwość założenia firmy przez systemy e-bankowości, spotka się z dużym zainteresowaniem Polaków i wpłynie na odsetek przedsiębiorców, którzy będą obsługiwać swoją firmę elektronicznie. Uruchamiając kolejne możliwości dla naszych przedsiębiorców, tworzymy ofertę pomagającą im funkcjonować online, dzięki czemu zaoszczędzą czas oraz pieniądze – podkreśla Minister Przedsiębiorczości i Technologii Jadwiga Emilewicz.

– PKO Bank Polski od lat skutecznie wspiera polską przedsiębiorczość, dostosowując ofertę do aktualnych potrzeb małych i średnich firm. Umacniamy pozycję czołowego partnera biznesowego dla polskich firm i codziennie pomagamy im rozwijać biznes. Skupiamy się na budowaniu pozytywnych doświadczeń klientów i zwiększaniu ich zaufania – nowe rozwiązanie, umożliwiające łatwe i szybkie otwarcie firmy w serwisie transakcyjnym iPKO to naturalna konsekwencja naszej strategii w zakresie cyfryzacji. W przyszłości planujemy rozszerzenie naszej oferty o usługi dodane, które będą wspierać polskich przedsiębiorców w codziennej pracy  mówi Jan Emeryk Rościszewski, Wiceprezes Zarządu PKO Banku Polskiego.

Jak wygląda proces rejestracji firmy? Wystarczy zalogować się do serwisu transakcyjnego PKO Banku Polskiego i przejść do zakładki „e-Urząd”. Droga składania wniosku uzależniona jest od tego, czy klient posiada Profil Zaufany. Jeśli nie, będzie mógł to zrobić przed jego złożeniem.

Wypełnienie wniosku krok po kroku:

• uzupełnienie danych osobowych właściciela firmy (część z nich zostanie podstawiona automatycznie),
  • podanie podstawowych informacji na temat firmy,
  • uzupełnienie danych dotyczących działalności gospodarczej
  • wybór oferty banku - typu rachunku (PKO Konto Firmowe lub PKO Rachunek dla Biznesu), limitów karty oraz dodatkowych usług.

Po wypełnieniu wszystkich danych na ekranie wyświetli się podsumowanie formularza. Po jego akceptacji klient wprowadza kod autoryzacyjny, a następnie zostaje przekierowany do ekranu, gdzie wniosek o rejestrację firmy oraz wniosek o założenie rachunku firmowego w PKO Banku Polskim zostają podpisane za pomocą Profilu Zaufanego.

Na podany w formularzu adres e-mail klient będzie otrzymywał powiadomienia informujące o kolejnych etapach wypełniania wniosku, oraz wiadomości z CEIDG. Czas potrzebny do zarejestrowania działalności w CEIDG oraz otrzymania przez przedsiębiorcę numerów NIP i REGON nie powinien przekroczyć jednego dnia roboczego.

Dużym udogodnieniem dla nowych właścicieli firm jest to, że podczas rejestracji swojej firmy klient jednocześnie wnioskuje o wpis do rejestru REGON, dokonuje zgłoszenia do naczelnika urzędu skarbowego (NIP) i zgłoszenia płatnika składek do ZUS.

Po założeniu działalności przedsiębiorca będzie mógł korzystać również z innych udogodnień z zakresu e-administracji dostępnych w iPKO lub poprzez Profil Zaufany (eGO) – m.in. dostępu do PUE ZUS, zgłoszenia zbioru danych osobowych do GIODO, rejestracji kasy fiskalnej, dostępu do Portalu Podatkowego, zmiany danych firmy w CEIDG, zawieszenia i wznowienia działalności gospodarczej.

PKO Bank Polski dla firm
Wg badania Centrum Badań Marketingowych Indicator „Małe firmy o usługach finansowych 2017” PKO Bank Polski jest najczęściej wskazywanym bankiem podstawowym przez małe firmy. Prawie jedna czwarta z badanych małych firm korzysta z usług PKO Banku Polskiego.

Wsparcie polskich firm  i rozwój gospodarki stanowią jeden z filarów strategii PKO Banku Polskiego. Bank  posiada w swojej ofercie szeroki wachlarz produktów dla firm i wspiera je bogatą ofertą finansowania.Mikro przedsiębiorstwa mogą korzystać z oferty kredytów obrotowych i inwestycyjnych. Od grudnia 2017 klienci rozpoczynający własny biznes mogą korzystać z dedykowanej oferty finansowania Pożyczki i Leasingu na Start.

PKO Bank Polski jest także partnerem pierwszego wyboru dla startupów. Blisko rok po zakupie spółki fintechowej klienci firmowi banku mogą korzystać ze specjalnej oferty promocyjnej wdrażając program lojalnościowy. Technologia ZenCard umożliwia przedsiębiorcom organizowanie akcji promocyjnych i rabatowych w ich punktach handlowo-usługowych z wykorzystaniem karty płatniczej i terminala POS.

Najmniejsze firmy, eksporterzy, a także firmy planujące działalność zagraniczną mają też dostęp do informacji o zagranicznych rynkach czy analizach branżowych. Jest to możliwe dzięki powstałej w ubiegłym roku Platformie Wsparcia Eksportu dostępnej pod adresem: www.wspieramyeksport.pl.

Wsparcie cyfryzacji częścią strategii Banku
Jednym z podstawowych założeń strategii Banku na lata 2016-2020 jest cyfryzacja i wspieranie rozwoju usług e-administracji przy współpracy z instytucjami publicznymi.PKO Bank Polski od początku jest liderem procesu cyfryzacji i proponuje kolejne innowacyjne i ułatwiające kontakt z urzędami rozwiązania. Klienci banku mogą korzystać z dostępu do swoich kont w PUE ZUS, składać wnioski o świadczenia z programu 500+ czy zakładać Profil Zaufany. Tak jak w ubiegłym roku, dla klientów banku dostępna będzie opcja rozliczenia podatku. Wystarczy wypełnić w serwisie transakcyjnym wniosek PIT-WZ, a wskazanym w nim urząd sam przygotuje zeznanie podatkowe.

PKO Bank Polski jest niekwestionowanym liderem polskiego sektora bankowego. W III kwartale 2017 r. jego skonsolidowany zysk netto wyniósł 902 mln zł, a wartość aktywów sięgnęła 290 mld zł. W całym 2016 r. Grupa Kapitałowa wypracowała 2,87 mld zł zysku, co było najlepszym wynikiem w sektorze finansowym. Bank jest podstawowym dostawcą usług finansowych dla wszystkich segmentów klientów, osiągając najwyższe udziały w rynku depozytów (17,2 proc.) oraz kredytów (17,7 proc.), w tym także w kredytach hipotecznych, spośród których niemal co trzeci udzielany jest przez PKO Bank Polski oraz przez PKO Bank Hipoteczny. Posiadając ponad 8,2 mln kart płatniczych, bank jest największym wydawcą kart debetowych i kredytowych w Polsce z udziałem w rynku na poziomie 21,8 proc. Dzięki rozwojowi narzędzi cyfrowych, w tym aplikacji IKO, która ma już ponad 1,7  mln aktywnych aplikacji, PKO Bank Polski stał się najbardziej mobilnym bankiem w Polsce. Silną pozycję Banku wzmacniają spółki Grupy Kapitałowej. Dom Maklerski PKO Banku Polskiego jest liderem pod względem liczby i wartości transakcji IPO i SPO na rynku kapitałowym. Dzięki przejęciu Raiffeisen-Leasing Polska, Grupa Kapitałowa stała się z kolei liderem rynku leasingu, z udziałem na poziomie 12,3 proc. Efektywna realizacja strategii wzrostowej sprawiła, że PKO Bank Polski jest najwyżej spozycjonowaną krajową spółką finansową w rankingu Forbes Global 2000 obejmującym największe giełdowe firmy na świecie. W 2016 roku, należący do Financial Times miesięcznik The Banker, po raz trzeci uhonorował PKO Bank Polski nagrodą „Bank of the Year in Poland”.