2017.12.12

KBC TFI przejęte przez Grupę PKO Banku Polskiego

• Grupa PKO Banku Polskiego zakończyła transakcję przejęcia 100 proc. akcji KBC TFI
  • Przejmowane TFI zostanie docelowo połączone z PKO TFI
  • Połączenie dodatkowo przyspieszy dotychczasowy dynamiczny rozwój PKO TFI

Transakcja zakupu 100 proc. akcji KBC TFI od KBC Asset Management NV przez spółkę zależną PKO Banku Polskiego – PKO BP Finat Sp. z o. o. została zamknięta 12 grudnia 2017 r. Dzięki planowanemu połączeniu PKO TFI i KBC TFI klienci zyskają dostęp do jeszcze bardziej kompleksowej oferty lokowania swoich oszczędności. Oba towarzystwa zarządzają obecnie aktywami o wartości ponad 29 mld zł.

Wcześniej zgodę na przejęcie kontroli nad kupowaną spółką wyraził Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, a Komisja Nadzoru Finansowego jednogłośnie podjęła decyzję o braku sprzeciwu wobec tej transakcji. Spełnienia tych warunków wymagała umowa z 8 września tego roku.

To kolejna udana transakcja, która pokazuje, że Grupa Kapitałowa PKO Banku Polskiego efektywnie łączy dynamiczny wzrost organiczny z selektywnymi akwizycjami, przeprowadzanymi na atrakcyjnych dla nas i naszych akcjonariuszy warunkach. Połączenie z KBC TFI dodatkowo przyspieszy dotychczasowy, dynamiczny rozwój PKO TFI, które już teraz jest liderem segmentu funduszy detalicznych – powiedział Zbigniew Jagiełło, Prezes Zarządu PKO Banku Polskiego.

- Ta transakcja jest w pełni zgodna ze strategią korporacyjną Grupy KBC, która koncentruje się na klientach detalicznych, MŚP i średniej wielkości korporacjach na rodzimych rynkach KBC w Belgii, Bułgarii, Czechach, na Węgrzech, w Irlandii i na Słowacji. Jestem przekonany, że w nowej strukturze właścicielskiej KBC TFI będzie z sukcesem kontynuowało swą aktywność biznesową z pożytkiem dla klientów i pozostałych interesariuszy – powiedział Johan Thijs, CEO Grupy KBC NV.

Obecnie PKO TFI zarządza aktywami o wartości 25 mld zł, a KBC TFI o wartości ponad 4 mld zł. Docelowo towarzystwa funduszy inwestycyjnych działające w ramach Grupy PKO Banku Polskiego zostaną połączone. Fuzja planowana jest na pierwszą połowę 2018 roku.

W tym roku PKO TFI obchodziło 20-lecie funkcjonowania na rynku. Jest największym w Polsce towarzystwem w segmencie funduszy detalicznych z 15-procentowym udziałem w rynku, którego wartość na koniec 3 kwartału 2017 roku przekroczyła 154 mld zł. PKO TFI jest także największym towarzystwem funduszy inwestycyjnych pod względem liczby klientów - na koniec listopada przekroczyła ona pół miliona.

PKO Bank Polski jest niekwestionowanym liderem polskiego sektora bankowego. W III kwartale 2017 r. jego skonsolidowany zysk netto wyniósł 902 mln zł, a wartość aktywów sięgnęła 290 mld zł. W całym 2016 r. Grupa Kapitałowa wypracowała 2,87 mld zł zysku, co było najlepszym wynikiem w sektorze finansowym. Bank jest podstawowym dostawcą usług finansowych dla wszystkich segmentów klientów, osiągając najwyższe udziały w rynku depozytów (17,2 proc.) oraz kredytów (17,7 proc.), w tym także w kredytach hipotecznych, spośród których niemal co trzeci udzielany jest przez PKO Bank Polski oraz przez PKO Bank Hipoteczny. Posiadając ponad 8,2 mln kart płatniczych, bank jest największym wydawcą kart debetowych i kredytowych w Polsce z udziałem w rynku na poziomie 21,8 proc. Dzięki rozwojowi narzędzi cyfrowych, w tym aplikacji IKO, która ma już ponad 1,7  mln aktywnych aplikacji, PKO Bank Polski stał się najbardziej mobilnym bankiem w Polsce. Silną pozycję Banku wzmacniają spółki Grupy Kapitałowej. Dom Maklerski PKO Banku Polskiego jest liderem pod względem liczby i wartości transakcji IPO i SPO na rynku kapitałowym. Dzięki przejęciu Raiffeisen-Leasing Polska, Grupa Kapitałowa stała się z kolei liderem rynku leasingu, z udziałem na poziomie 12,3 proc. Efektywna realizacja strategii wzrostowej sprawiła, że PKO Bank Polski jest najwyżej spozycjonowaną krajową spółką finansową w rankingu Forbes Global 2000 obejmującym największe giełdowe firmy na świecie. W 2016 roku, należący do Financial Times miesięcznik The Banker, po raz trzeci uhonorował PKO Bank Polski nagrodą „Bank of the Year in Poland”.