2017.04.11

Ekonomiści PKO Banku Polskiego na podium rankingu trafności prognoz „Parkietu”

• Po I kwartale 2017 roku ekonomiści PKO Banku Polskiego zajmują drugie miejsce w konkursie prognostycznym Gazety Giełdy „Parkiet”.
  • Uplasowali się na podium zarówno w zakresie prognoz wskaźników makroekonomicznych jak i prognoz mieszanych.

Prognozy gospodarcze ekonomistów PKO Banku Polskiego w I kwartale roku po raz kolejny właściwie przewidywały odczyty najważniejszych wskaźników makroekonomicznych. Zespół głównego ekonomisty Banku Piotra Bujaka, wyróżnił się m.in. celnymi prognozami w zakresie dynamiki wynagrodzeń, podaży pieniądza, cen produkcji, a także WIG20.

W konkursie prognostycznym „Parkietu" biorą udział 23 zespoły ekonomistów z banków, domów maklerskich i TFI. Uczestnicy rywalizacji pod koniec każdego miesiąca przesyłają do redakcji szacunki dotyczące odczytów najważniejszych publikowanych w kolejnym miesiącu wskaźników makroekonomicznych. W rankingu ogólnym 65-proc. wagę mają wyniki za prognozy wskaźników makroekonomicznych, a 35-proc. za miesięczne i kwartalne prognozy wskaźników rynkowych. Ekonomiści Banku zajęli drugie miejsca zarówno w kategorii wskaźników makroekonomicznych, jak i rankingu ogólnym.

- Pierwszy kwartał roku charakteryzował się dużą liczbą zaskakujących odczytów wskaźników makro. Tym bardziej cieszę się, że zespół na którego czele stoję trafnie przewidział to, co faktycznie stało się w polskiej i światowej gospodarce. Ranking "Parkietu” systematycznie wskazuje na rosnącą trafność prognoz PKO Banku Polskiego. Już trzeci rok z rzędu jesteśmy w ścisłej czołówce tego zestawienia. W 2016 r. byliśmy także na podium w rankingach prognoz makro dla Polski wg agencji Reuters i dziennika Rzeczpospolita – podkreśla Piotr Bujak, główny ekonomista PKO Banku Polskiego.

Prognozy ekonomistów Banku na bieżąco są publikowane m.in. na stronie Centrum Analiz PKO Banku Polskiego http://www.pkobp.pl/centrum-analiz/.

PKO Bank Polski jest niekwestionowanym liderem polskiego sektora bankowego. W 2016 roku jego skonsolidowany zysk netto wyniósł 2,87 mld zł, a wartość sumy bilansowej sięgnęła 285,6 mld zł. Bank jest podstawowym dostawcą usług finansowych dla wszystkich segmentów klientów, osiągając najwyższe udziały w rynku depozytów (17,3 proc.) oraz kredytów (17,8 proc.), w tym także w kredytach hipotecznych, spośród których co trzeci udzielany jest przez PKO Bank Polski oraz przez PKO Bank Hipoteczny. Posiadając 7,9 mln kart płatniczych, Bank jest największym wydawcą kart debetowych i kredytowych w Polsce z udziałem w rynku na poziomie 22 proc. Dzięki rozwojowi narzędzi cyfrowych, w tym aplikacji IKO, która ma już ponad milion aktywacji, PKO Bank Polski stał się najbardziej mobilnym bankiem w Polsce. Silną pozycję Banku wzmacniają spółki Grupy Kapitałowej. Dom Maklerski PKO Banku Polskiego jest liderem pod względem liczby i wartości transakcji IPO i SPO na rynku kapitałowym. Dzięki przejęciu Raiffeisen-Leasing Polska, Grupa Kapitałowa stała się z kolei liderem rynku leasingu, z udziałem na poziomie 13 proc. Efektywna realizacja strategii wzrostowej sprawiła, że PKO Bank Polski jest najwyżej spozycjonowaną krajową spółką finansową w rankingu Forbes Global 2000 obejmującym największe giełdowe firmy na świecie. W 2016 roku, należący do Financial Times miesięcznik The Banker, po raz trzeci uhonorował PKO Bank Polski nagrodą „Bank of the Year in Poland”.