2016.03.23

eDukat 2016 dla PKO Banku Polskiego

• PKO Bank Polski nagrodzony za płatności zbliżeniowe HCE w aplikacji mobilnej IKO
  • 66 tys. klientów korzysta z płatności HCE w IKO
  • 90 proc. korzystających z IKO docenia jej sprawne funkcjonowanie, bezawaryjność oraz użyteczność

Kapituła konkursu eDukat 2016 przyznała nagrodę PKO Bankowi Polskiemu w kategorii wydarzenie roku świata bezgotówkowego za wdrożenie płatności zbliżeniowych HCE do aplikacji mobilnej IKO. Uznanie zyskała skala, na jaką użytkownicy IKO korzystają z tego sposobu dokonywania transakcji oraz wygoda i bezpieczeństwo rozwiązania.

IKO pojawiło się na rynku w marcu 2013 roku. Aplikacja podlegała kolejnym zmianom, zyskując w czerwcu 2015 nowe funkcje: doładowania telefonu na kartę, podgląd szczegółów zleceń stałych, kart (w tym spłata karty kredytowej) i kredytów, a także możliwość wysyłania próśb o przelew do innego użytkownika aplikacji. Statystyki pokazują, że grono korzystających z aplikacji systematycznie rośnie i obecnie wynosi ponad 530 tysięcy użytkowników. Klienci chętnie korzystają z wdrożonych w styczniu br. płatności zbliżeniowych HCE, które aktywowało już 66 tysięcy użytkowników. 90 proc. korzystających z IKO docenia jej sprawne funkcjonowanie, bezawaryjność oraz użyteczność.

- HCE to najbardziej zaawansowana technologia na rynku płatności mobilnych i będzie się rozwijać. Już teraz obserwujemy dynamiczny wzrost transakcji zbliżeniowych z użyciem aplikacji IKO. Płatności w technologii HCE są objęte restrykcyjnymi warunkami ochrony i rygorystycznymi testami. Są więc nie tylko proste i intuicyjne, ale i bezpieczne, a to niezwykle ważny aspekt bankowości mobilnej PKO Banku Polskiego - powiedział Paweł Placzke, dyrektor Departamentu Klienta Indywidualnego PKO Banku Polskiego.

PKO Bank Polski jest jednym z czterech banków na krajowym rynku oferujących płatności zbliżeniowe Host Card Emulation (HCE), które w 2014 udostępniły organizacje Visa i MasterCard. Usługa jest w pełni bezpieczna i spełnia standardy obu organizacji płatniczych.

eDukat symbolizuje ewolucję pieniądza – z postaci namacalnej do formy elektronicznej. Nagroda jest inicjatywą Fundacji Rozwoju Obrotu Bezgotówkowego. Jej laureatami są osoby i firmy zajmujące się problematyką płatności bezgotówkowych.

Tegoroczne eDukaty zostały wręczone podczas IV Międzynarodowego Kongresu Płatności Bezgotówkowych. Wśród zwycięzców znalazła się spółka Polski Standard Płatności, której jednym z inicjatorów powstania był PKO Bank Polski. W ubiegłym roku statuetkę eDukata otrzymał Zbigniew Jagiełło, prezes Zarządu PKO Banku Polskiego, za wizję rozwoju płatności bezgotówkowych w Polsce i zbudowanie koalicji ponad podziałami konkurencyjnymi na rzecz standardu płatności mobilnych.

PKO Bank Polski jest niekwestionowanym liderem polskiego sektora bankowego. W 2015 r. według danych skonsolidowanych jego zysk netto wyniósł 2,61 mld zł, a wartość sumy bilansowej sięgnęła 266,9 mld zł. W sumie w ciągu ostatnich 5 lat aktywa Grupy Kapitałowej PKO zwiększyły się o 100 mld zł – zarówno w wyniku rozwoju organicznego, jak i fuzji z Nordea Bank Polska ocenianej jako jedna z najlepiej przeprowadzonych na rynku. Efektywna realizacja strategii wzrostowej sprawiła, że PKO Bank Polski jest najwyżej spozycjonowaną krajową spółką w najnowszej edycji rankingu Forbes Global 2000 obejmującym największe giełdowe firmy na świecie. Jest też najbardziej wartościową marką na krajowym rynku finansowym, wycenianą przez dziennik Rzeczpospolita na 3,6 mld zł. Bank dysponuje najszerszą na rynku i wielokrotnie nagradzaną ofertą usług oraz jest podstawowym dostawcą usług finansowych dla wszystkich segmentów klientów, osiągając najwyższe udziały rynkowe na rynku kredytów (17,5%) oraz depozytów (16,8%). Jest liderem w zakresie obsługi sektora samorządowego – jego udział w finansowaniu samorządów kredytami wynosi 20%, a udział w segmencie obligacji komunalnych przekracza 40%. Dzięki stałemu poprawianiu jakości obsługi, Bank cyklicznie zwycięża w badaniu infolinii bankowych przeprowadzanym przez ARC Rynek i Opinia. W 2014 roku PKO Bank Polski został uhonorowany przez należący do Financial Times miesięcznik The Banker nagrodą „Bank of the Year in Poland”. Bank zwyciężył także w prestiżowym konkursie „Distribution&Marketing Innovation in Retail Financial Services” organizowanym przez Efma, gdzie za najlepszą światową innowację w płatnościach został uznany projekt przekształcenia mobilnej aplikacji IKO w rynkowy standard płatności BLIK.