2017.04.04

Dom Maklerski PKO Banku Polskiego liderem obrotów marca i całego I kwartału 2017 roku

• W ubiegłym miesiącu Dom Maklerski PKO Banku Polskiego po raz kolejny okazał się najaktywniejszym brokerem na rynku akcji GPW.
  • Dzięki transakcjom na kwotę 4,6 mld złotych zdobył 9,36 proc. udziałów w rynku wyraźnie wyprzedzając konkurencję.
  • W podsumowaniu pierwszych trzech miesięcy roku DM PKO Banku Polskiego również zajmuje pozycję lidera z udziałem w rynku na poziomie 9,79 proc.

Ponad 9 proc. udziały w rynku w marcu i całym pierwszych kwartale 2017 r. Tak prezentują się wyniki Domu Maklerskiego PKO Banku Polskiego. Według danych przedstawionych przez Giełdę Papierów Wartościowych w Warszawie przewaga DM PKO Banku Polskiego nad drugim w zestawieniu brokerem sięgnęła w marcu prawie 800 milionów złotych.

Dom Maklerski PKO Banku Polskiego systematycznie buduje wiodącą pozycję wśród domów maklerskich. W ciągu ostatnich lat znacząco umocnił udziały we wszystkich segmentach działalności. W szczególności wzrosła aktywność w obrocie akcjami na GPW. Z odległej, dziewiątej pozycji jaką DM zajmował w 2010 roku, po raz pierwszy przesunął się na najwyższą pozycję pod względem wartości obrotów na rynku akcji jeszcze w październiku 2016 roku. Od tego czasu, w miesięcznych podsumowaniach, zajmował pierwszą lokatę aż czterokrotnie.

- Od kilku miesięcy widzimy wzmożoną aktywność wszystkich grup inwestorów i ma to realny wpływ na nasz biznes, a także na pozycję rynkową Domu Maklerskiego PKO Banku Polskiego. Widać więc wyraźnie, że nasza strategia przynosi efekty. Chcemy być jednym z największych brokerów, widocznym zarówno pod względem obrotów na giełdzie, jak i ilości transakcji w jakich występujemy jako doradca. Nie zmienia to faktu, że mamy apetyt na więcej. Mamy solidne podstawy do tego, by skutecznie walczyć o rynek w kolejnych miesiącach – podkreśla Filip Paszke, dyrektor Domu Maklerskiego PKO Banku Polskiego.

Dom Maklerski PKO Banku Polskiego - lider rynku

Dom Maklerski PKO Banku Polskiego jest jednym z najstarszych domów maklerskich w Polsce, prowadzi swoją działalność od 1991 roku. Przez ponad 25 lat funkcjonowania wyspecjalizował się w obsłudze maklerskiej klientów instytucjonalnych i indywidualnych. Dom Maklerski promuje także polski rynek kapitałowy wśród zagranicznych inwestorów. Przekładem takiej działalności była zorganizowana w Londynie w marcu 2017 roku konferencja CEE Capital Markets, podczas której prawie 40 spółek z Polski i Europy Środkowowschodniej spotkało się z zagranicznymi inwestorami instytucjonalnymi. Było to największe tego typu wydarzenie organizowane poza Polską.

Dom Maklerski PKO Banku Polskiego za swoją działalność otrzymał szereg nagród. W ostatnim czasie został m.in. wyróżniony w Giełdowym Podsumowaniu Roku 2016. Zdobył nagrody w dwóch kategoriach: najwyższej wartości obrotów animatora w obrotach sesyjnych obligacjami nieskarbowymi na rynku Catalyst, oraz za najwyższy udział animatora w wolumenie obrotów opcjami indeksowymi.

Więcej informacji na temat oferty Domu Maklerskiego PKO Banku Polskiego jest dostępnych na stronie www.dm.pkobp.pl oraz w Punkach Obsługi Klienta.

PKO Bank Polski jest niekwestionowanym liderem polskiego sektora bankowego. W 2016 roku jego skonsolidowany zysk netto wyniósł 2,87 mld zł, a wartość sumy bilansowej sięgnęła 285,6 mld zł. Bank jest podstawowym dostawcą usług finansowych dla wszystkich segmentów klientów, osiągając najwyższe udziały w rynku depozytów (17,3 proc.) oraz kredytów (17,8 proc.), w tym także w kredytach hipotecznych, spośród których co trzeci udzielany jest przez PKO Bank Polski oraz przez PKO Bank Hipoteczny. Posiadając 7,9 mln kart płatniczych, Bank jest największym wydawcą kart debetowych i kredytowych w Polsce z udziałem w rynku na poziomie 22 proc. Dzięki rozwojowi narzędzi cyfrowych, w tym aplikacji IKO, która ma już ponad milion aktywacji, PKO Bank Polski stał się najbardziej mobilnym bankiem w Polsce. Silną pozycję Banku wzmacniają spółki Grupy Kapitałowej. Dom Maklerski PKO Banku Polskiego jest liderem pod względem liczby i wartości transakcji IPO i SPO na rynku kapitałowym. Dzięki przejęciu Raiffeisen-Leasing Polska, Grupa Kapitałowa stała się z kolei liderem rynku leasingu, z udziałem na poziomie 13 proc. Efektywna realizacja strategii wzrostowej sprawiła, że PKO Bank Polski jest najwyżej spozycjonowaną krajową spółką finansową w rankingu Forbes Global 2000 obejmującym największe giełdowe firmy na świecie. W 2016 roku, należący do Financial Times miesięcznik The Banker, po raz trzeci uhonorował PKO Bank Polski nagrodą „Bank of the Year in Poland”.