2018.07.02

Blisko 53 tys. wniosków o „Dobry start” złożonych przez serwisy bankowości elektronicznej PKO Banku Polskiego

• Od 1 lipca klienci banku mogą składać wnioski o wyprawkę szkolną przez iPKO oraz Inteligo. Tylko w ciągu kilkudziesięciu godzin przez serwisy transakcyjne banku wysłano ich prawie 53 tysiące.
  • Wnioski można przesyłać online do 30 listopada br. Te w formie papierowej będą przyjmowane i realizowane od 1 sierpnia br. przez te same instytucje, które w tej chwili obsługują świadczenia wychowawcze w ramach programu „Rodzina 500+”.
  • Od 1 lipca w serwisach banku można też wnioskować o świadczenie 500+ na nowy okres.

W ciągu kilkudziesięciu godzin klienci złożyli blisko 53 tys. wniosków przez bankowość elektroniczną, To najwyższa liczba wniosków w ramach programu „Dobry start” złożonych do tej pory przez klientów banków, ale też wszystkich on-line. O wyprawkę szkolną można wnioskować online do końca listopada.

- Użytkownicy iPKO i Inteligo mają już za sobą doświadczenia w wysyłaniu wniosków online o 500+ dlatego też przy programie „Dobry start” chętnie składają je tą samą drogą. Ponad 50 tysięcy wniosków w niecałe dwa dni od uruchomienia programu to imponująca liczba - mówi Michał Macierzyński, dyrektor Departamentu Usług Cyfrowych

Jak złożyć wniosek o „Dobry start” w iPKO i Inteligo?

• należy zalogować się do iPKO  lub Inteligo i przejść do sekcji e-Urząd  i wniosku Dobry start („Oferty i wnioski” -> „Wnioski do złożenia”). Część pól zostanie wypełniona automatycznie na podstawie danych w iPKO, np. imię i nazwisko, PESEL, adres zamieszkania czy rachunek bankowy, na który będą trafiać środki.
  • po wypełnieniu i wysłaniu wniosku będzie przekierowany do systemu informatycznego emp@tia. Na podany we wniosku adres e-mail zostanie wysłane Urzędowe Potwierdzenie Odbioru (UPO). Wysłany wniosek można pobrać tylko raz, od razu po  jego wypełnieniu.
  • organ prowadzący w gminie sprawdzi wniosek i poinformuje o pozytywnej decyzji na adres e-mail podany we wniosku.

300 zł – tyle wynosi kwota jednorazowego świadczenia dla uczniów w ramach programu „Dobry start”. Wyprawka przysługuje uczniom rozpoczynającym rok szkolny 2018/2019 za wyjątkiem tych, które w tym czasie pójdą do przedszkola lub tzw.”zerówki”. Dostaną ją uczniowie do 20 lub, w przypadku niepełnosprawności, do 24 roku życia. Osoby, które złożą wnioski do 31.08 otrzymają świadczenie najpóźniej do 30.09. Dla wniosków złożonych od 1.09 do 30.11 wyprawka będzie wypłacona najpóźniej w ciągu 2 miesięcy od dnia złożenia wniosku. Świadczenie przysługuje bez względu na dochód rodziny.

„Dobry start” to kolejny rządowy program wsparcia polskich rodzin po programie „Rodzina 500+”.
Od 1 lipca użytkownicy iPKO i Inteligo mogą już wnioskować o 500+ na nowy okres świadczeniowy, trwający od 1.10.2018 r. do 30.09.2019 r.

PKO Bank Polski jest niekwestionowanym liderem polskiego sektora bankowego. W I kw. 2018 r. jego skonsolidowany zysk netto wyniósł 757 mln zł a wartość aktywów sięgnęła ponad 295 mld zł. Bank jest podstawowym dostawcą usług finansowych dla wszystkich segmentów klientów, osiągając najwyższe udziały w rynku depozytów (17,9 proc.), kredytów (17,7 proc.), w rynku leasingowym (12,0 proc.) oraz w rynku funduszy inwestycyjnych niededykowanych (17,2 proc.). Posiadając ponad 8,4 mln kart płatniczych, bank jest największym wydawcą kart debetowych i kredytowych w Polsce z udziałem w rynku na poziomie ponad 21 proc. Dzięki rozwojowi narzędzi cyfrowych, w tym aplikacji IKO, która ma już 2,1  mln aktywnych aplikacji, PKO Bank Polski stał się najbardziej mobilnym bankiem w Polsce. Silną pozycję Banku wzmacniają spółki Grupy Kapitałowej. Dom Maklerski PKO Banku Polskiego jest liderem pod względem liczby i wartości transakcji IPO i SPO na rynku kapitałowym. Efektywna realizacja strategii wzrostowej sprawiła, że PKO Bank Polski na koniec 2017 roku był najcenniejszą spółką notowaną na GPW w Warszawie.