2018.10.16

Autoryzacja transakcji kodem SMS dostępna w oddziałach PKO Banku Polskiego

• Klienci mogą już potwierdzać w placówkach wybrane dyspozycje kodem sms wysłanym na ich numer telefonu
  • W ten sposób autoryzują transakcje dotyczące zleceń płatniczych, lokat, pożyczki gotówkowej czy karty kredytowej
  • Taka forma autoryzacji dostępna jest we wszystkich oddziałach PKO Banku Polskiego w Warszawie i jej okolicach oraz wybranych oddziałach w Krakowie, Poznaniu, Toruniu

Nowa metoda autoryzacji umożliwia akceptację transakcji za pomocą kodu przekazanego SMSem na numer telefonu klienta, dzięki temu nie musi zatwierdzać jej już swoim podpisem. W ciągu najbliższych kilku miesięcy zostanie wprowadzona we wszystkich oddziałach PKO Banku Polskiego.

Autoryzacja SMS jest szybka i wygodna – w trakcie realizacji transakcji w oddziale klient otrzyma SMS z danymi dyspozycji. Aby została zrealizowana, doradca poprosi o jej zaakceptowanie i zatwierdzenie poprzez podanie kodu. Jest to równoznaczne z jej autoryzacją przez klienta. W ten sposób klient potwierdzi dyspozycje dotyczące:

Zleceń płatniczych

• wpłata gotówkowa
  • wypłata gotówkowa
  • polecenie przelewu
  • zlecenie stałe

Lokat

• wypłata częściowa i całkowita
  • dopłata

Pożyczki gotówkowej

• zmiana rachunku do spłaty
  • zmiana daty płatności raty
  • wcześniejsza częściowa/całkowita spłata

Spłaty zadłużenia karty kredytowej

Wdrożyliśmy system, który obsługuje potwierdzenia milionów transakcji bez użycia kartki i długopisu. To kolejny krok w realizacji strategii banku w kierunku digitalizacji procesów, bezpieczeństwa operacji. Po trwającym od czerwca pilotażu wiemy już, że klienci bardzo chętnie korzystają z tej formy autoryzacji. W najlepszych oddziałach 50 proc. dyspozycji autoryzowanych jest przez SMS” – mówi Adam Marciniak, wiceprezes zarządu PKO Banku Polskiego.

Klienci, którzy testowali usługę podczas pilotażu, pozytywnie przyjęli nowe rozwiązanie wskazując, że jest zdecydowanie wygodniejsze i znaczenie skraca czas obsługi przez doradcę.

PKO Bank Polski jest niekwestionowanym liderem polskiego sektora bankowego. W I połowie 2018 r. jego skonsolidowany zysk netto wyniósł 1,69 mld zł a wartość aktywów sięgnęła ponad 298,7 mld zł. Bank jest podstawowym dostawcą usług finansowych dla wszystkich segmentów klientów, osiągając najwyższe udziały w rynku depozytów (17,9 proc.), kredytów (17,7 proc.), w rynku leasingowym (12,0 proc.) oraz w rynku funduszy inwestycyjnych niededykowanych (17,2 proc.). Posiadając ponad 8,6 mln kart płatniczych, bank jest największym wydawcą kart debetowych i kredytowych w Polsce z udziałem w rynku na poziomie ponad 21 proc. Dzięki rozwojowi narzędzi cyfrowych, w tym aplikacji IKO, która na koniec 1. półrocza miała 2,6 mln aktywnych aplikacji, PKO Bank Polski stał się najbardziej mobilnym bankiem w Polsce. Silną pozycję Banku wzmacniają spółki Grupy Kapitałowej. Dom Maklerski PKO Banku Polskiego jest liderem pod względem liczby i wartości transakcji IPO i SPO na rynku kapitałowym. Efektywna realizacja strategii wzrostowej sprawiła, że PKO Bank Polski na koniec 2017 roku był najcenniejszą spółką notowaną na GPW w Warszawie.