2018.01.10

Analitycy PKO Banku Polskiego mnożą sukcesy w rankingach

• Ekonomiści PKO Banku Polskiego w 2017 roku najtrafniej prognozowali miesięczne wskaźniki  makroekonomiczne.
  • Analitycy Domu Maklerskiego zwycięzcami rankingu analiz giełdowych w kategorii najlepszy zespół analiz.

Zespół analiz ekonomicznych PKO Banku Polskiego zwyciężył w rankingu prognoz makroekonomicznych za 2017 rok przygotowanym przez Gazetę Giełdy „Parkiet” wyprzedzając konkurentów z 20 innych instytucji rynkowych. Z kolei zespół analityków Domu Maklerskiego PKO Banku Polskiego zajął pierwsze miejsce w rankingu analityków giełdowych opracowanym także przez „Parkiet”.

Zespół ekonomistów PKO Banku Polskiego co miesiąc przygotowywał prognozy w kilkunastu szczegółowych kategoriach makroekonomicznych. Ich trafność zapewniła zwycięstwo w rankingu Gazety Giełdy „Parkiet”. W dwóch poprzednich edycjach rankingu, zespół PKO Banku Polskiego był wśród pięciu najlepszych ekip prognostycznych, natomiast w 2017 roku, systematycznie podnosząc jakość swoich prognoz, celnością przewidywań pokonał 20 innych konkurentów, docierając na sam szczyt zestawienia. W skład zwycięskiego zespołu, kierowanego przez Piotra Bujaka i Martę Petkę Zagajewską wchodzą Urszula Kryńska, Marcin Czaplicki i Michal Rot.

W szesnastym już corocznym rankingu analityków giełdowych triumfował zespół Domu Maklerskiego PKO Banku Polskiego. Zwycięzca został wyłoniony w głosowaniu, w którym brali udział zarządzający TFI, OFE oraz asset management na co dzień korzystający z analiz i rekomendacji.

Oprócz sukcesu w kategorii najlepszy zespół analityczny, eksperci z Domu Maklerskiego PKO Banku Polskiego odnieśli także indywidualne sukcesy w kilku zestawieniach sektorowych: Artur Iwański był najlepszy w kategorii wydobycie, a razem z Robertem Brzozą także w kategorii strategia rynkowa. Piotr Łopaciuk był drugi w zbiorczym rankingu najlepszych analityków, bezkonkurencyjny w analizach sektora przemysłowego, znalazł się także na podium w kategorii budownictwo. Z kolei Adrian Skłodowski zwyciężył w kategorii handel i dystrybucja, Przemysław Smoliński zajął drugie miejsce w analizach technicznych, a Tomasz Kasowicz był w pierwszej trójce najlepszych analityków zarówno spółek paliwowych, jak i chemicznych.

Na co dzień raporty analityczne ekspertów PKO Banku Polskiego można śledzić na naszym Centrum Analiz oraz na jego oficjalnym koncie w serwisie Twitter: @Analizy_PKOBP.

PKO Bank Polski jest niekwestionowanym liderem polskiego sektora bankowego. W III kwartale 2017 r. jego skonsolidowany zysk netto wyniósł 902 mln zł, a wartość aktywów sięgnęła 290 mld zł. W całym 2016 r. Grupa Kapitałowa wypracowała 2,87 mld zł zysku, co było najlepszym wynikiem w sektorze finansowym. Bank jest podstawowym dostawcą usług finansowych dla wszystkich segmentów klientów, osiągając najwyższe udziały w rynku depozytów (17,2 proc.) oraz kredytów (17,7 proc.), w tym także w kredytach hipotecznych, spośród których niemal co trzeci udzielany jest przez PKO Bank Polski oraz przez PKO Bank Hipoteczny. Posiadając ponad 8,2 mln kart płatniczych, bank jest największym wydawcą kart debetowych i kredytowych w Polsce z udziałem w rynku na poziomie 21,8 proc. Dzięki rozwojowi narzędzi cyfrowych, w tym aplikacji IKO, która ma już ponad 1,7  mln aktywnych aplikacji, PKO Bank Polski stał się najbardziej mobilnym bankiem w Polsce. Silną pozycję Banku wzmacniają spółki Grupy Kapitałowej. Dom Maklerski PKO Banku Polskiego jest liderem pod względem liczby i wartości transakcji IPO i SPO na rynku kapitałowym. Dzięki przejęciu Raiffeisen-Leasing Polska, Grupa Kapitałowa stała się z kolei liderem rynku leasingu, z udziałem na poziomie 12,3 proc. Efektywna realizacja strategii wzrostowej sprawiła, że PKO Bank Polski jest najwyżej spozycjonowaną krajową spółką finansową w rankingu Forbes Global 2000 obejmującym największe giełdowe firmy na świecie. W 2016 roku, należący do Financial Times miesięcznik The Banker, po raz trzeci uhonorował PKO Bank Polski nagrodą „Bank of the Year in Poland”.